![]()
[caption id="attachment_26906" align="alignleft" width="236"]
![Hugo Alfvén, plakett på Stockholms stadshus. Foto: Wikipedia]()
Hugo Alfvén, plakett på Stockholms stadshus. Foto: Wikipedia[/caption]
Tonsättaren Hugo Alfvén (1872-1960) inspirerades av folkmusiken och hans ”Midsommarvaka” från 1904 är nästan lika känd som Gärdebynlåten. Den nationalromantiske kompositören skapade 1932 Dalarapsodi. Redan 1910 dirigerade han Sångsällskapet Orphei Drängar (O.D.) i Uppsala. Han grundade och ledde under lång tid Siljanskören. Till Dramatens invigning komponerade han 1908 Festspel opus 25.
Hans hem, Alfvéngården, i Tibble utanför Leksand vid sluttningen mot Österdalälven är ett resultat av en nationalinsamling till Alfvéns sjuttioårsdag. Kompositören var gift tre gånger, hans andra hustru Marie var tidigare gift med Skagenmålaren Sören Kröyer. Hugo Alfvén själv studerade måleri och i hans hem finns akvareller från Capri och Siljanstrakten. Dessutom gåvor från konstnärsvänner Anders Zorn och arkitekten Ferdinand Boberg.
Under sommaren kan man besöka gården och följa på guidade turer. Dessutom – också på sommaren – ges i musiksalongen konserter i en mycket kameral atmosfär. I juli månad spelade pianisten och kompositören Melker Stendahl nordiska kompositörer: Alfvén, Grieg, Sibelius och egna kompositioner.
[caption id="attachment_26909" align="alignleft" width="236"]
![Erik Axel Karlfeldt, målning av Carl Larsson.]()
Erik Axel Karlfeldt, målning av Carl Larsson.[/caption]
Endast någon mil från Alfvéngården, mellan Leksand och Rättvik, ligger ett annat känt hem – Sångs i Sjugare by vid sjön Opplimen. Det är skalden, Nobelpristagaren i litteratur (postumt), Svenska Akademiens ständige sekreterare Erik Axel Karlfeldt (1864-1931) som bodde där. I dag kan man på sommaren få guidad visning eller bara promenera i den vackra trädgården.
[caption id="attachment_26952" align="alignnone" width="585"]
![Alfvéngården i Tibble utanför Leksand – ett resultat av en nationalinsamling till Hugo Alfvéns sjuttioårsdag 1942.Infälld: På en Malmsjöflygel i musiksalongen på Alfvéngården spelar pianisten Melker Stendahl nordiska kompositörer Alfvén, Grieg, Sibelius samt egna kompositioner. Porträttet ovanför föreställer Hugo Alfvén och är utfört av Kjell Löwenadler. Foto: Nya Tider]()
Alfvéngården i Tibble utanför Leksand – ett resultat av en nationalinsamling till Hugo Alfvéns sjuttioårsdag 1942.Infälld: På en Malmsjöflygel i musiksalongen på Alfvéngården spelar pianisten Melker Stendahl nordiska kompositörer Alfvén, Grieg, Sibelius samt egna kompositioner. Porträttet ovanför föreställer Hugo Alfvén och är utfört av Kjell Löwenadler. Foto: Nya Tider[/caption]
Nya Tider
berättade om skalden och platsen förra sommaren. Vad som emellertid är av intresse i dag är Karlfeldts betydelse för den svenska litteraturen och för ett bevarande av språkets skönhet. Poeten, en karl med en skälmsk glimt i ögat, målade med ord känslor, sinnesstämningar och passion. Därför är det så synd, att så få skolungdomar gör bekantskap med Karlfeldts poesi. En eloge bör ges till Karlfeldtsamfundet som med hjälp av engagerade kulturbevarare sprider kunskap om denne svenska språkets ekvilibrist. Ja, det stämmer – undertecknad har lyrikens mästare Karlfeldt som en av sina egna poesifavoriter.
[caption id="attachment_26910" align="alignnone" width="585"]
![Sångs i Sjugare by vid sjön Opplimen, Erik Axel Karlfeldt hem. Foto: Nya Tider]()
Sångs i Sjugare by vid sjön Opplimen, Erik Axel Karlfeldt hem. Foto: Nya Tider[/caption]
[caption id="attachment_26911" align="alignleft" width="235"]
![Carl Larsson, självporträtt, 1906.]()
Carl Larsson, självporträtt, 1906.[/caption]
Beskriva kan man också göra med penseln; endast någon timmes bilväg från Sjugare ligger Sundborn och Lilla Hyttnäs, där konstnären Carl Larsson (1853-1919) med sin hustru Karin, också hon målarinna och konstnär, skapade ett hem som blev förebild och inspiration för många i Sverige och utomlands. Albumet
Ett hem från 1899 gavs ut på tyska 1913 med titeln
Das Haus in der Sonne. Carl Larsson målade ett underbart akvarellporträtt av vännen Karlfeldt (se ovan), numera i samlingarna på Gripsholm. Själv född i Stockholm, i Gamla stan, blev Carl Larsson en symbol för mycket som förknippas med Dalarna. Åren med Karin (hon med potatisnäsa som Larsson så kärleksfullt beskriver) och barnen illustrerades i mängder av olika akvarellmålningar. Dessa bilder är i dag en historisk källa till det vardagliga livet på landet i Dalarna.
[caption id="attachment_26912" align="alignleft" width="236"]
![Anders Zorn utanför Zorngården i Mora. Här med hunden Liten i famnen.]()
Anders Zorn utanför Zorngården i Mora. Här med hunden Liten i famnen.[/caption]
En vän till familjerna Larsson och Karlfeldt var Anders Zorn (1860-1920). Denne den svenska konstens gigant växte upp på morföräldrarnas gård utanför Mora. Som oäkta son till en dalkulla och en tysk bryggmästare förnekade han aldrig sin bakgrund. Som konstnär visade han sin begåvning inom olika tekniker: akvarell, olja, etsning och skulptur. Zorn var den siste i akademien som avlade det så kallade sidenprovet. Just nu och till den 20 augusti pågår på Zornmuseet i Mora en utställning med titeln ”Zorn och Frankrike”. Under hösten 2017 blir det möjligt att i Paris på Petit Palais se en retrospektiv utställning med titeln ”Anders Zorn – Le maître de la peinture suédoise”.
Anders och Emma Zorn bodde i Paris under åren 1888-1896. Under dessa år ägde de stora världsutställningarna rum och Paris var en stad som dominerade den europeiska kulturen. I Paris hade Zorn blivit hedrad och gratulerad. Enligt vad Albert Engström berättar, tog Anders Zorn uppdraget att bli kommissarie för Världsutställningen 1900 för Sveriges skull. Sverige fick två Grand Prix med anledning av hans arbeten, för etsning och målning. Konstnären kunde på grund av sjukdom inte följa sitt uppdrag och fick därför ställa ut egna tavlor.
Hans guldmedalj från Världsutställningen i Paris 1889 finns att beskåda på Zornmuseet.
[caption id="attachment_26913" align="alignnone" width="585"]
![Törnsnåret av Anders Zorn, 1886.]()
Törnsnåret, målning av Anders Zorn, 1886.[/caption]
[caption id="attachment_26914" align="alignleft" width="250"]
![Anders Zorn "Mormor" (1889). Björkträ, höjd 16 cm. Foto: Zornmuseet]()
Anders Zorn "Mormor" (1889). Björkträ, höjd 16 cm. Foto: Zornmuseet[/caption]
Zornmuseet äger världens största samling av konstnärens arbeten, dessutom kan man bese hans hem – Zorngården. Konstnären har sin sista vila alldeles intill vid Mora kyrka.
Den mest rörande lilla skulptur som finns på museet är en mycket kärleksfullt utförd byst av hans mormor. Det är inte bara Zorns begåvning som kommer till sin rätta utan den folkliga traditionen att karva och snida i ett trästycke.
I Leksands kulturhus kan man beskåda träsniderier av vanliga amatörer, som ofta hade ett annat yrke, men den urgamla traditionen att skapa något vackert med händerna var starkt inlärd hos dalfolket. Att väva trasmattor var kvinnornas sätt att förmedla vardaglig skönhet till sin omgivning. Utställningen ”Slöjdsommar med passionen och skapandet, arbeten i trä och väv” pågår till september.
[caption id="attachment_26960" align="alignnone" width="585"]
![Träsniderier från Leksands kulturhus. Årets utställning: "Slöjdsommar” – passionen och skapande. Foto: Nya Tider]()
Träsniderier från Leksands kulturhus. Årets utställning: "Slöjdsommar” – passionen och skapande. Foto: Nya Tider[/caption]
[caption id="attachment_26961" align="alignleft" width="236"]
![Träsniderier från Leksands kulturhus. Foto: Nya Tider]()
Träsniderier från Leksands kulturhus. Foto: Nya Tider[/caption]
Den här texten berör Dalarnas hjärta, det vill säga Siljanstrakten. Om man med hjälp av en satellitbild studerar omgivningar från Orsa och Furudal i norr till Rättvik i söder, ser man en bild av Siljansringen.
För 360 miljoner år sedan slog en meteorit ned och förgasades vid nedslaget. Det till tio kilometer djup nedtryckta och krossade urberget reste sig i mitten. Bergarterna runt i kring ställdes på kant, medan det runt upphöjningen bildades sänkor som blev till sjöar: Siljan, Orsasjön, Oresjön. Följaktligen finner man exempelvis norr om Rättvik inte bara ler- och kalkjordar, utan också fossiler. Den numera så kända Dalhalla är ett kalkbrott, som iordningställdes som en spektakulär scen och konsertlokal.
[caption id="attachment_26915" align="alignnone" width="585"]
![Dalhalla, en konsertsal i ett kalkbrott. Foto: Visit Dalarna]()
Dalhalla, en konsertsal i ett kalkbrott. Foto: Visit Dalarna[/caption]
Kalkbruk finns fortfarande och lämpliga lerjordar gör att en gammal keramikfabrik med hundraåriga anor, Nittsjö Keramik, sex kilometer norr om Rättvik, skapar fortfarande sina traditionella serviser.
Detta är en presentation av endast en del av Dalarna, men det kanske väcker intresse för andra delar av landskapet.
[caption id="attachment_26947" align="alignnone" width="585"]
![Den för Nittsjö Keramik norr om Rättvik så typiska dekoren med en hundraårig tradition. Lerberget i närheten försåg fabriken med råvara. Inte bara nyttokeramik utan även prydnadssaker. Foto: Nya Tider]()
Den för Nittsjö Keramik norr om Rättvik så typiska dekoren med en hundraårig tradition. Lerberget i närheten försåg fabriken med råvara. Inte bara nyttokeramik utan även prydnadssaker. Foto: Nya Tider[/caption]
[caption id="attachment_26948" align="alignnone" width="585"]
![I Amtjärnsbrottet norr om Rättvik kan man hitta fossiler. Kalkstenslagren i väggen har rests upp i lodrättläge vid meteoritnedslaget. Fossilen som ser ut som cigarettstumpar är bitar av stjälkarna av sjöliljor, släkt med sjöstjärnor. Foto: Nya Tider]()
I Amtjärnsbrottet norr om Rättvik kan man hitta fossiler. Kalkstenslagren i väggen har rests upp i lodrätt läge vid meteoritnedslaget. Fossilen som ser ut som cigarettstumpar är bitar av stjälkarna av sjöliljor, släkt med sjöstjärnor. Foto: Nya Tider[/caption]
[caption id="attachment_26949" align="alignnone" width="585"]
![En kalkstenskulle där Boda kyrka står i nordsydlig riktning. Man ser kraterrandbergen i söder och dalsänkan innanför dem. Kristna kyrkor byggs alltid i östvästlig riktning, här var det helt enkelt ont om plats. Foto: Nya Tider]()
En kalkstenskulle där Boda kyrka står i nordsydlig riktning. Man ser kraterrandbergen i söder och dalsänkan innanför dem. Kristna kyrkor byggs alltid i östvästlig riktning, här var det helt enkelt ont om plats. Foto: Nya Tider[/caption]