Quantcast
Channel: Kultur - NyaTider.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 573

Pilsnerkorv – Mytologisk folkhälsokorv på burk

$
0
0

Användaren ”Fickludd” vill inmundiga korven ifråga utan skråmor och med bästa möjliga arom. För att undvika att korvskinnet spricker, låter han den sjuda i vatten med lagerblad, lite kryddpepparkorn och som extra piff – några skivor gul lök. En annan användare propsar på att den ska förtäras med knäcke­bröd och inte i korvbröd. Ytterligare en menar att man ska vara i naturen för att uppleva korvens själ: över en lägereldsglöd bör man hänga burken och äta först när det ångar därur. And­ra har låtit korven bli en del av sin livsstil. ”Gött som satan. Brukar käka en burk till frukost och dricka spadet som energidryck efter gymmet”, meddelar signaturen Loncin.

Kampkorv mot salmonella

Allt började med att pilsnerkorven på burk var en kampkorv i folkhälsans tjänst. Det är faktiskt sant. [caption id="attachment_77969" align="alignright" width="225"] Pilsnerfilm. Skådespelaren Erik ”Bullen” Berglund blev känd genom en rad pilsnerfilmer, komedier som visades på 1930-talet. Han var dock även kock. Foto: ebay[/caption] Ursprungligen såldes den utan burk, och det höll på att bli dess tragiska undergång, redan kort efter dess tillblivelse. Sommaren 1953 såg Sverige nämligen sin första (och förhoppningsvis sista) korvmassaker. Alvesta slakteriförenings pilsnerkorvar smittade då 9 000 korvslukare med salmonella och 90 av dem avled. Inte helt oväntat började folk därefter undvika köttprodukter och framför allt dem av märket Alvesta. Något måste göras för att rädda livet på pilsnerkorven, tänkte den filantropiska ledningen på Alvestas köttfabrik. Genom att klämma ner korvarna i helkonserv skulle saken vara biff. Men man insåg samtidigt att något mer behövdes för att folk skulle glömma att en massa kunder nyligen dött av korvförgiftning. Bara mördande reklam kunde åstadkomma detta.

Från Bullen bonanza till Scan 2021

In på scenen kliver skådespelaren Erik ”Bullen” Berglund, känd från flera pilsnerfilmer (komedifilmer från 1930-talet) men även med en kockutbildning från Paris i rockärmen. Han var skådespelare på Dramaten och inom pilsnerfilmen gestaltade han mest grosshandlare, direktörer och poliser. En lättsam auktoritet lyste därför om honom, så folk väntade sig förmodligen inte att han skulle bjuda på något så samhällsfarligt som matförgiftning med dödlig utgång. Vid sidan om skådespeleriet hade Berglund ett stort matintresse och skrev till och med kokböcker. Det kulinariska genombrottet kom i ett radioprogram med den omisskännliga matprogramtiteln ”Prat om Mat”. Bullen inte bara lånade ut sitt ansikte och namn till korvuppdraget. Han var också delaktig i att ta fram pilsnerkorvens recept. Och planen fungerade. Hans matprodukter lanserades sedan som en veritabel bombmatta under 1950-talet: Förutom pilsnerkorven fanns även Bullens grisfötter och Bullens dillkött i livsmedelsbutikerna. Under glansperioden åkte Berglund ofta ner till Småland för att provsmaka varorna som bar hans porträtt. Men han sparade det bästa till sist; varje gång bad han om att få ta med sig en oxfilé ur kylrummet hem till huvudstaden. Idag återstår dock bara korven på marknaden. Produkten har övertagits av Scan och kommer i två varianter: Bullens pilsnerkorv i en burk om åtta stycken, samt Bullens varmkorv (som är något längre) förpackade i en burk om 40 stycken. Etiketten och designen är exakt desamma som vid första lansering.

Korvkulten fortsätter

Det här har satt sina spår i det svenska folkminnet. Som tur är minns vi inte salmonellakatastrofen i första hand, utan mer den glättiga korvkonserven med en glasögonprydd farbror på. Man måste nog beteckna det som en lyckad varumärkeskampanj när folk glömmer nästan hundra dödsfall för att istället kasta sig över en burk innehållandes just det som folk precis trillat av pinn av. Och varumärket utvecklas och lever. År 2017 lanserades Bullens Beer Banger, en trio korvar smaksatta med en ölsort vardera: lager, IPA och stout. De här korvarna har också betydligt högre kötthalt än pilsnerkorven – hela 90 procent mot originalets, som enligt Scan uppnår 33 procent. [caption id="attachment_77970" align="alignnone" width="585"] Pilsnerkorv har varit en favorit i många decennier och det finns en rad tankar om hur den avnjuts bäst. Foto: Instagram/bigganhell[/caption]   Reklambyrån Respekt vårdade också varumärket under flera år. De tog bland annat fram Bullens Sportbag och en så kal­lad bluffolle – ett vinterplagg som ser ut som en polotröja när man bär den under jackan men som egentligen bara sträcker sig ner en bit på bröstet. Men pilsnerkorven har även skrivits in i deckarlitteraturen. Leif GW Persson rollbesatte 2016 en burk av Bullens pilsnerkorv i romanen Kan man dö två gånger? Enligt trovärdiga källor var inte salmonella inblandat i det fallet. Men kanske mest avgörande är att Pilsnerkorvens dag 2014 instiftades på självaste pilsnerkorv­ikonen Erik Berglunds födelsedag den 30:e juni. Det var HKScan Sweden som låg bakom det hela, inspirerade av kanelbullens dag. – Bästa sättet att fira är nog genom att äta pilsnerkorv tillsammans med sina vänner, föreslog Janne Nordlund Othén, PR- & Communications manager på HKScan Sweden i Tidningen Hotell & Restaurang. Och är det inte underligt? År 1953 kunde man alltså stävja folks sjukdomsskräck med korv på burk. År 1969 klev människor ut ur en burk på månen utan problem. Låt oss hoppas att vi 68 år efter Bullens korvtriumf får se en ny matprodukt som gör influensavaccinen överflödiga. Om den kommer i burk eller inte kanske inte är så viktigt, när allt kommer omkring.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 573


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>