![]()
Efter mer än trettio års tjänst i Sveriges offentliga sektor som kommunjurist och senare som kommundirektör, samt femtio års noggranna observationer av landets utveckling, har Tommy Ulmnäs både unika och djupa insikter i hur detta land egentligen har skötts genom årtiondena. Resultatet av det här är boken Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, som gavs ut för första gången år 1997. Detta är dock en recension av den andra upplagan som gavs ut 2018. I den har han lagt till observationer av de senaste tjugo årens utveckling.
[caption id="attachment_60078" align="alignright" width="250"]
![]()
Författaren Tommy Ulmnäs har mer än trettio års erfarenhet som kommunjurist. Foto: Privat[/caption]
Redan i slutet av 1960-talet förstod Ulmnäs vart den väg Sverige slagit in på skulle leda och började skriva på den första upplagan av boken. Han varnade, men som så många andra observanta sanningssägare, blev han inte lyssnad på. Han är noga med att framhålla i förordet att bokens innehåll bygger på hans ”egna upplevelser, iakttagelser och ’intervjuer’ med ’tusentals’ människor under årens lopp.” Boken innehåller alltså inga källhänvisningar därför har inga, som han uttrycker det, ”självutnämnda experter” något ”att hämta i denna bok”.
Inte desto mindre visar Ulmnäs att han har en god iakttagelseförmåga. Steg för steg redogör han i Sverige: Från välfärdsstat till fattigland för hur det här landet systematiskt har nedmonterats och förstörts sedan år 1968 när, som han själv uttrycker det i inledningen ”Den s.k. 68-vänstern fick fritt spelrum med sitt samhällsomstörtande, landsförrådande och djävulska politiska ideologi.”
Ulmnäs leder läsaren vidare genom 1950-, 60- och 70-talen, genom alla årtionden fram till 2018, och visar, utan någon som helst försköning, Sveriges allt mer påtagliga nedgång samt vad som möjligen kan vänta i framtiden. Han tar upp regeringen, landstingen, journalisterna, politikerna och bankerna för att nämna några exempel, men också förlusten av heder och moral samt det påtagligt ökade föraktet för kunskap.
Bortsett från några enstaka missar som råkade slinka igenom redigeringen (ytterligare korrekturläsning hade behövts) är språket välformulerat och bra. Ulmnäs kan verkligen skriva på ett sätt som är lätt för alla att ta till sig. I det avseendet är Sverige: Från välfärdsstat till fattigland ingen svårläst bok. Samtidigt är det ingen bok man bör läsa snabbt. Snarare rekommenderas läsaren att läsa mer noga och verkligen ta till sig av det mycket viktiga innehållet. Själva innehållet kan nämligen upplevas som tungt, särskilt om man inte är insatt i byråkrati.
När man läser denna bok får man ta del av vad som pågår inom den offentliga sektorn och veta hur den faktiskt fungerar. När man får veta det inser man snart att Sveriges offentliga sektor faktiskt inte är så illa som man tror – snarare är den värre. Mycket värre. Att läsa denna bok kan vara en lätt omskakande upplevelse.
Djupdykningen i den offentliga sektorn är en anledning till att boken är viktig att läsa. En annan är att författaren nämner en betydande orsak till svenskens passivitet inför det allt våldsammare samhället och problemen som är kopplade till massinvandringen, nämligen det faktum att svenska folket under lång tid utsatts för, som han uttrycker det, ”sofistikerad manipulation i media”. Detta viktiga faktum tenderar alldeles för många invandringskritiker att blunda helt för och enbart avfärda sitt eget folk som ”dumt”.
Ironiskt nog görs detta inte sällan med viss svenskfientlighet. Faran med manipulation är nämligen att precis vem som helst kan bli manipulerad, oavsett bildning och intelligens. Det har ingenting med dumhet att göra. Även folk som inte är svenskar kan manipuleras.
Ytterligare en sak som gör denna bok betydelsefull är att den verkligen ger en väldigt klar och tydlig inblick i hur hela Sverige, under de senaste femtio åren, sakta och systematiskt har förstörts och försvagats. Detta har skett överallt; inom kulturen, polisväsendet och försvaret, för att nämna några få exempel. Hedern och moralen som tidigare fanns i Sverige är nu praktiskt taget borta och våldet eskalerar.
När man läser hans bok inser man snart två saker. Det första är att den destruktiva utvecklingen hade kunnat hejdas tidigt om fler tänkt långsiktigt och insett faran. Det andra är att det som skett sedan 60-talets slut inte är några naiva dårars verk. Tvärtom har den destruktiva utvecklingen drivits målmedvetet, strategiskt och systematiskt.
Vad som framgår tydligt när man läser boken är att Sverige förstörs i enlighet med kokta grodan-principen, alltså att om man släpper ner en groda i kokande vatten hoppar den upp direkt, men släpper man ner den i kallt vatten som sedan värms upp långsamt blir den ihjälkokt. Detta förklarar även i hög grad den passivitet som svenska folket beskylls för att ha.
Ulmnäs avslutar boken med att kortfattat ta upp ett möjligt framtidsscenario.
Sverige: Från välfärdsstat till fattigland
Tommy Ulmnäs
Logik Förlag
276 sidor