![]()
I oktober är det vår. Fälten är fräscht gröna. Solen strålar intensivt från en klarblå himmel, när jag denna förmiddag kör över slätten i Wambo Shire. Jag är på väg till ett studiebesök i ett aboriginsamhälle ett tjugotal mil från Brisbane och Guldkusten i Queensland, Australien. Detta är en bördig bygd, men jag har hört att bönderna likväl har svårt med ekonomin och en del har gått över till vinproduktion.
Plötsligt kommer jag till en stad som heter Dalby. Jag blir förvånad och undrar hur detta kommer sig. Dalby låter väldigt skandinaviskt. Kan det vara folk hemifrån som slagit sig ner här? Men staden ser inte särskilt skandinavisk ut. På huvudgatan i centrum har de stora husen och hotellet brittisk, kolonial stil med täckta balkonger som sträcker sig ut över trottoarerna.
[caption id="attachment_58372" align="alignnone" width="585"]
![]()
Dalby vid Klarälven i norra delen av Värmland har medeltida ursprung. Byn grundades på en bördig strandbrink vid älven. År 1030 besökte Olav den helige platsen och det restes då ett kors, som kom att bli en plats där byborna hade andakt. Bynamnet är från 1503 och skrevs ursprungligen Dalboa, vilket betyder dalborna och låg i Finnskogarnas socken. Kyrkan är från 1928 och är den fjärde på platsen. Foto: Alf Ronnby[/caption]
Jag tänker att jag ska höra mig för på turistbyrån om stadens namn. Hittar ingen sådan, men får syn på en tidningsredaktion. Northern Downs News står det på en skylt. Jag berättar att jag kommer från Sydsverige och att vi också har ett Dalby i Skåne. På redaktionen säger de att namnet Dalby kommit med emigranter från den brittiska ön Isle of Man. Där finns ett urgammalt Dalby. De berättar att Dalby också finns i Yorkshire i England. Men att Dalby finns i Danmark och Sverige visste de inte.
Dalby i Queensland Australien är en liten stad på 13 000 invånare. Staden är administrativt centrum för Wambo Shire. Detta är en jordbruksbygd, men här finns också rika fyndigheter av naturgas. Dalby har Queenslands största sädesmagasin och håller den största boskapsmarknaden i landet. Men någon dal har de inte.
När jag är tillbaka i Sverige är jag tänd på att kolla upp detta med Dalby. Det visar sig att det finns inte mindre än nio Dalby i Sverige och sju i Danmark. I Norge hittar jag bara två. Men i England finns sju, inklusive den på Isle of Man.
Yorkshire och Lincolnshire är landskap som ockuperades av danska vikingar på 800- och 900-talet. Vikingarnas huvudstad var Jorvik (York) och Yorkshiredialekten är starkt influerad av dåtidens danska, till exempel med ord som barn, beck, by, dale, kirk och svin. I Yorkshire finns High Dalby och Low Dalby, samt Dalby på Howordian Hills.
I Lincolnshire har vi Great Dalby, en gammal by som omnämns i Domesday Book, Vilhelm Erövrarens jordebok över England från 1086. Här finns också Old Dalby och Little Dalby. Old Dalby anses vara en mycket vacker by och Dalby Hall ägdes en gång av korsriddare. Det verkar sannolikt att det är danska vikingar som fört namnet Dalby till England.
[caption id="attachment_58375" align="alignnone" width="585"]
![]()
Old Dalby i Leicestershire är en by som sannolikt grundades av vikingar och har ett danskt namn. Det refererar till en dal med hedmark. I gamla tider gick en väg uppe på en ås i närheten, kallad Saltway. Sannolikt har det bott människor på den här platsen i medeltiden. Ett stort gods som ägdes av Oliver Cromwell och senare George Sawyer. Den senare renoverade kyrkan, byggde byskolan och ett kapell. Foto: Google Maps[/caption]
[caption id="attachment_58376" align="alignnone" width="585"]
![]()
Dalby ”Village Hall” (infälld) dit mycket av lokalsamhällets aktivitet är förlagda. Foto: Google Maps.[/caption]
Dalby på Isle of Man ligger på västra sidan av ön, söder om Peel, vid Irländska sjön. Ön, som hade en keltisk befolkning, invaderades på 800-talet av norska vikingar. ”The Norse Kingdom of Mann” skapades av Godred Covan 1079. Tynwald, grundad 979, var vikingarnas ”riksdag” på ön och är tillsammans med Thingvallier på Island världens äldsta parlament. År 1266 upphörde vikingarnas kontroll över ön.
I Sverige har vi alltså nio Dalby. Dalby i Skåne, tolv kilometer öster om Lund, är en gammal samlingsplats och har Skandinaviens äldsta stenkyrka från 1000-talet. Det var biskopens kyrka i Dalby stift, vilket omfattade delar av Skåne, Blekinge och Bornholm. Här fanns också ett kloster.
På Öland har vi Stora Dalby. I Närke finns ett Dalby som också ligger nära staden Lund, men det är inte samma Lund som det i Skåne. Södermanland har två Dalby, ett nära Bettna och ett vid Jörnåker. Dalby i Värmland ligger verkligen i en dal vid Klarälven, och i Dalarna finns Dalby vid Ore. Uppland har två Dalby, ett vid sjön Ekoln och ett vid Hacksta.
Ortsnamnet Dalby bör känneteckna en by i en dal, men det gäller i vart fall inte skånska Dalby. Vikingarnas Dalby har med erövringar och migration flugit ut i världen, men tycks sällan vara en by i en dal.