![]()
Arto Paasilinna var kanske den mest internationellt kände författaren från Finland under modern tid. Från och med debuten 1964 har han skrivit ett 40-tal böcker, oftast burleskt humoristiska skrönor som inte sällan innehöll scenarier som gränsade till det absurda. Kanske just därför var han så omtyckt, både i Finland men även i en stor del av övriga världen.
Genombrott på 70-talet
Känd blev Paasilinna genom boken Harens år, som utkom 1975. Denna bok blev sedermera film, och sedan kom framgångarna slag i slag. Även om han fick sitt genombrott just på 70-talet var det ingen vänsterpolitisk författare som levererade folkkär litteratur. Kanske var det just detta som blev hans varaktiga framgång, att leverera underhållande, humoristisk litteratur som ändå inte var ytlig och inte vänsteranknuten.
Djup förankring i finsk mentalitet och folknatur
Om man läst ett urval av Paasilinnas verk upptäcker man mycket snart att det inte är någon internationalist som suttit vid skrivmaskinen. Istället har läsaren fått följa med på en resa i ett mestadels mansbefolkat Finland, där den ofta burleska, självironiska, finska humorn gör sig påmind. Mellan de absurda skeendena får läsaren ofta bekanta sig med bastubadandet, kärleksmöten i finska sommarstugor, korvgrillning och mycket mer. Även om läsaren inte sällan får följa med på resor utomlands, antingen med luftballonger till Nepal eller då en grupp flygplansresenärer blir strandsatta på en paradisö i Söderhavet finns den finska folknaturen alltid närvarande.
Översatt till 10-tals språk
Arto Paasilinna blev som sagt känd över hela världen. I Sverige har över en miljon av Paasilinnas böcker sålts och gett svenskarna mycket skratt och eftertanke och en inblick i den finska folksjälen. Lite oväntat har hans humor även slagit väl an hos fransmännen. I Europa är Frankrike kanske det land där hans böcker blivit som mest uppskattade. Men han finns även översatt till engelska, tyska, ryska och japanska.
Några kända Paasilinnaböcker i urval:
Harens år, En lycklig man, Livet är kort, Rytkynen lång, Paradisets fångar, Kollektivt självmord, Den ljuva giftkokerskan samt Tio rivjärn.