”Det är något bortom bergen …”
Dan Andersson tycks ha velat leva på sitt skrivande, men det var en tuff utmaning. Flera av de dikter han skrev efter studietiden skickade han till olika tidningar i hopp om att få dem publicerade, men inte alla antogs. 1917 gavs dock dessa dikter ut i verket Svarta ballader. I detta verk ingick, bland annat ”Omkring tiggarn från Luossa” som i likhet med ”Jag väntar …”, är en av Anderssons mer kända dikter. Även denna har tonsatts och här låter Andersson sin sökande, grubblande natur komma till uttryck: ”Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången, det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt. Hören – något går och viskar, går och lockar mig och beder: Kom till oss, ty denna jorden den är icke riket ditt. Faktum är att Svarta ballader överhuvudtaget kommit att betraktas som Anderssons inre resa då de dikter som ingår i den är präglade av minnen och djupa tankar om livet efter detta som, till exempel, den inre uppmaning som den sjungande tiggaren i ”Omkring tiggarn från Luossa” förnimmer: ”Kom till oss, ty denna jorden den är icke riket ditt.” Den versen kan även tolkas som att den värld som sångaren (eller diktaren) lever i ännu inte är redo för vare sig hans budskap eller hans verk. Dessutom grubblade Andersson mycket över religion, Gud och livet efter detta.
Bohemliv och fortsatt diktande
Dan Andersson stannade dock inte på samma plats hela livet. En tid levde han ett mer kringflackande liv som bohem i Stockholm och Brunnsvik och det präglades av perioder av ihärdigt skrivande som avlöstes av perioder då diktaren gav sig iväg med sin ryggsäck och sin fiol. Det var vid den här tiden som han skrev klart Det kallas vidskepelse och en del av dikterna som kom att ingå i Svarta ballader. Under den här tiden bodde han periodvis i ateljéer, på hotell eller var inneboende hos någon annan. Denna tillvaro var dock inte helt problemfri. Vid ett tillfälle blev han utkastad på gatan i samband med att den äkta frun i huset fattat stort tycke för honom och han nämnt henne i en anteckning, som maken råkat se. Denna kvinna skriver han om i ett av sina självbiografiska prosaverk, David Ramms arv, som gavs ut 1919, men han ger henne ett annat namn. [caption id="attachment_38737" align="alignright" width="267"]
Foto: Svensk litteratur 1870-1970. 2 av Gunnar Brandell.[/caption] Det här är kanske det mest utmärkande med Dan Anderssons författarskap, både när det gäller hans poesi och prosa, nämligen att han, på olika sätt, hämtade inspiration ur det liv han levde. De mörka skogarna i Dalarna där han arbetade som kolare förevigas i dikter som ”Jag väntar …” och i debutboken Kolarhistorier. Det gör även den amerikanska vildmarken i boken Chi-mo-ka-ma i vilken Andersson skildrar de åtta månader han tillbringade i Amerika vid fjorton års ålder. Han hade skickats dit för att ta reda på om det var ett land för hans familj att emigrera till. Det är inte ovanligt att författare hämtar inspiration ur det egna livet då det ger det litterära verket ett djupare, mer levande intryck. Detta förstod Dan Andersson och det är, vid sidan av det målande språket, vad som gör hans verk så oförglömliga. Han dog 16 september 1920 då hotellet där han tillbringat natten inte vädrat ut ordentligt efter att ha rökt in rummet med vätecyanid för att bekämpa vägglössen.