![]()
Det är fullsatt utanför orangeriet där kvällens föreställning hålls. Värmen har börjat ge med sig för dagen, men ännu skiner solen. Publiken består till största delen av äldre, men några enstaka barn syns. Den lilla ensemblen hälsar publiken med sång:
”Maken får man leta upp”, sjunger de för den andäktigt lyssnande skaran som begett sig hit ikväll.
Därefter hålls ett kort välkomsttal innan själva lustspelet Ett resande teatersällskap börjar. Detta lustspel, som skrevs av den svenske dramatikern August Blanche (1811-68), handlar om Sjövallska teatergruppen som reser omkring i Sverige och sätter upp olika föreställningar.
Den första föreställning som spelas upp är en humoristisk och mycket originell tolkning av Romeo och Julia. Med viss framgång lyckas de omvandla William Shakespeares tragedi till en komedi. Den andra föreställningen som Sjövallska teatergruppen sätter upp är tragedin Vestas tempel, som teaterdirektör Sjövall själv skrivit. Dramatiken tar dock fart när sonen till en bankir, som Sjövall är skyldig pengar, förälskar sig i teaterdirektörens dotter och ansluter sig till teatern.
Mellan Sjövallska teatergruppens föreställningar finns även små humoristiska scener om hur man bäst spelar teater. I pausen serveras det fika. Flera tar för sig av kaffet medan några promenerar omkring i sakta mak i den grönskande trädgården.
Ett tidlöst lustspel
Ett resande teatersällskap må vara ett 170 år gammalt spel, men skämten är fortfarande aktuella och lustspelets träffsäkra humor lockar än i dag till skratt, som det säkert gjorde redan 1848. Att se skådespelarna byta om på scenen när man sitter i publiken var dock en oväntad och ovanlig upplevelse. Detta är endast en mer vanlig syn vid repetitioner och inför teaterföreställningar, i synnerhet när man ingår i en ensemble, men å andra sidan handlar ju lustspelet om ett teatersällskap som sätter upp två olika dramer.
[caption id="attachment_38623" align="alignnone" width="585"]
![]()
Kärlek mellan teaterdirektörens dotter och bankirens son i Ett resande teatersällskap. Foto: Nya Tider[/caption]
Två av skådespelarna vandrade även bland publiken under föreställningen, vilket ingav en känsla av att gränsen mellan aktörerna och åskådarna suddades ut.
Ensemblens fem skådespelare presterar alla bra, men de starkaste rolltolkningarna görs av Anne Kulle, som spelar teaterdirektören, och Göran Thorell, som spelar både ensemblemedlemmen herr Ek och bankiren. Med stor träffsäkerhet fångar Thorell de två mycket olika karaktärernas sidor och egenskaper på ett trovärdigt sätt och Kulle livar upp hela föreställningen med sin charmfulla och levande tolkning av teaterdirektör Sjövall.
Kullehusteatern: 20 år av teater i år
Kullehusteatern grundades 1998 på initiativ av skådespelaren Jarl Kulles dotter, Hanna Kulle, i samband med att denna satte upp Christopher Hamiltons pjäs Farliga Förbindelser. Det dröjde inte länge förrän Hannas syster Linda samt deras mor, Anne Kulle, anslöt sig och sedan 1998 har Kullehusteatern satt upp en pjäs varje år.
De har satt upp flera av August Strindbergs pjäser genom åren, bland annat Fröken Julie och Första varningen samt en dramatisering av Jerome K. Jeromes bok Tre män i en båt, men även verk av Anton Tjechov och Molière. En pjäs av Molière som de satt upp är Misantropen, som var en av de sista pjäser Jarl Kulle spelade i.
Den här sommaren spelar Kullehusteatern upp Blanches lustspel varje dag på olika platser i landet fram till 18 augusti. Deras årliga teaterföreställningar är populära och lockar många besökare.