![]()
Tallinn ligger i Estland och är landets huvudstad med 430 000 invånare. År 1997 sattes stadens äldre del upp på Unescos världsarvslista på grund av dess välbevarade medeltida byggnader och gator. Gatorna påminner om Gamla stan i Stockholm, men är något bredare och inte alls lika fullt av turister som den svenska motsvarigheten. Här är tempot lugnt och glädjen hänger i luften, och många unga par söker sig till stadskärnan på grund av dess romantiska atmosfär med pittoreska byggnader och fik. De flesta byggnader är byggda i klassisk, gotisk stil.
Mitt i Talllinns Gamla stan reser sig stadshuset, som byggdes klart år 1404 och är mycket välbevarat. Den äldsta delen av byggnaden började byggas i slutet på 1300-talet, och huset användes först som en mötesplats för stadens befolkning när de behövde diskutera någonting viktigt. Stadshuset är det äldsta i hela Skandinavien och bland Baltländerna.
[caption id="attachment_34496" align="alignnone" width="585"]
![]()
Gotiska byggnader och kullersten kännetecknar Gamla stan i Tallinn. Här finns pittoreska kaféer och flera museer. Foto: Nya Tider[/caption]
Var en del av Sverige
Att Tallinns äldre delar är så välbevarade ter sig extra fascinerande med tanke på stadens brokiga historia och bombräder under andra världskriget. Tallinn var en gång under svensk besittning, ända från 1561 till 1721.
Det var först efter det ”Stora nordiska kriget” som staden kom att besittas av Ryssland. I år firade Estland 100 år av självständighet, något som högtidlighölls med ett fackeltåg på Frihetstorget i centrum.
Estländarna är mycket måna om sin frihet, och i staden finns bland annat ett Ockupationsmuseum för att påminna om en tid som man inte vill tillbaka till. Tallinn utsattes för massiva bomräder från Röda Armén under andra världskriget, men särskilt den 9 mars år 1944, då omkring 600 av stadens invånare dödades.
[caption id="attachment_34495" align="alignnone" width="585"]
![]()
inspirerat av medeltiden. Mitt i stadskärnan säljer folk varor och klär sig i tidstypiska kläder. Foto: Nya Tider[/caption]
Minimalt med mångkultur
År 2017 rapporterade den estländska tidningen Posttimees att Estland sedan 2016 endast accepterat 107 flyktingar enligt direktiv från EU. Dock har man inte accepterat nämnvärt många invandrare från arabländer, och de få som invandrar har svårt att få språkundervisning eftersom det helt enkelt saknas folk som kan både arabiska och estländska.
Vill man lära sig arabiska blir det svårt, inte ens på det anrika universitetet i Tartu erbjuds det kurser i arabiska.
I Tallinns centrum finns det inga mångkulturuella inslag så långt ögat når. Förvånande nog arbetar estländsk personal i exempelvis restauranger som serverar thaimat. Tallinn har dock en stor rysk befolkning, där 22 procent av stadens invånare är ryssar.
I Tallinns Gamla stan finns det mycket att upptäcka. Där finns museum, trevliga restauranger i medeltida stil, medeltida skådespel under somrarna och härliga uteserveringar med utsikt över torget och det anrika stadshuset. Stadskärnan är även rik på marknader och stånd där man säljer varor av ull och hemgjord sylt och andra delikatesser.
Människor verkar glada och mindre stressade än i större städer som Stockholm och Berlin, och priserna är betydligt lägre. Ett perfekt resmål för familjen eller för svenskar som vill uppleva den ovana känslan av befrielse från mångkultur.