![]()
Det dånade om jetmotorerna när stridsflygplanen skulle lyfta, så att det ekade ut över fälten. Alla besökare kom dock inte bara för att titta på häftiga flygmanövrer och nyaste militära tekniken. Flygmekaniker och underhållstekniker som jobbat med de gamla trotjänarna Tunnan, Draken och Viggen, antingen som lumpare eller yrkesverksamma, passade på att återuppliva gamla minnen och träffa kamrater.
− Det blev precis som jag förväntade mig. En succé, säger överste Carl-Johan Edström till Försvarsmaktens egen media.
Edström är flottiljchef för Norrbottens flygflottilj, som tillsammans med Blekinge flygflottilj och Luftstridsskolan i Uppsala ansvarar för att bevaka hela Sveriges luftrum. Planeringen för flygdagen började redan för ett år sedan och Edström säger sig vara imponerad över hur personalen förberett för allmänheten samtidigt som man passat på att öva.
[caption id="attachment_27833" align="alignnone" width="585"]
![]()
C-17 Globemaster ägs tillsammans av flera länder, bland annat Sverige. Vanligtvis är flygplanet stationerat i Ungern. När flygdagen genomfördes senast i Luleå, 2011, var kön till flygplanet aldrig under hundra meter, och så länge Nya Tider var på plats var intresset för det gigantiska flygplanet i topp även i år.[/caption]
[caption id="attachment_27832" align="alignnone" width="585"]
![]()
Archer är en 155 mm Haubits 77B monterad på en dumper där kanonen kan fjärrstyras från den splitterskyddade hytten. Försvarsmaktens beteckning är artillerisystem 08 och totalt har Sverige köpt 24 stycken. Slutleveransen skedde så sent som i år, efter många förseningar, då Sverige stod utan artilleri i många år sedan det förra systemet skrotades. Norge skulle också beställa 24 pjäser, men hoppade av affären 2014, så Sverige står i dag som enda användare av Archer. De pjäser som Norge beställt kan komma att tillföras det svenska försvaret.[/caption]
Flygvapnets flyguppvisningsgrupp Team 60 flög i formation och JAS 39 Gripen visade upp sin prestanda. Sverige är ett av få länder som tillverkar sina egna stridsflyg. Attackplanet Lansen, också det svensktillverkat, flög igen för första gången sedan 2012. Saab 32 Lansen var i tjänst 1956 till 1997. Det utvecklades efter andra världskriget för att bära den svenska atombomben, som då höll på att byggas. Projektet avbröts och Lansen blev ett vanligt attackflygplan som även kunde användas för jakt och spaning.
[caption id="attachment_27834" align="alignnone" width="585"]
![]()
Team 60, Flygvapnets uppvisningsgrupp, gjorde comeback och bjöd på en flyguppvisning där man flög i formation. SK 60 är försvarets skolflygplan som även kan användas som lätt attackplan.[/caption]
[caption id="attachment_27835" align="alignnone" width="585"]
![]()
Saab SK 37 Viggen var Sveriges huvudsakliga jakt- och attackplan från och med 1972 och togs ur aktiv tjänst 2005. Totalt tillverkades 329 exemplar, varav 17 dubbelsitsiga skolversioner, som detta. Den dubbelsitsiga versionen hade inte radar och mindre bränsletank, men kunde ändå vid behov beväpnas, som här med sjömålsrobot Robot 04 med en räckvidd på 32 kilometer och stridsspets med 300 kg trotyl. Tio skolversioner gjordes dessutom om till SK 37E för elektronisk krigföring.[/caption]
På plats fanns även utländska flygplan, som amerikanska F/A-18 Hornet som också används av det finska försvaret. Förutom flyg passade artilleriregementet från Boden på att visa upp sig med sin nya artilleripjäs Archer, liksom Arméns jägarbataljon från Arvidsjaur och Norrbottens pansarbataljon med en stridsvagn och ett stridsfordon 90.
Besökarna kunde även passa på att besöka flygmuseet på F 21, som visar flygets historia från 1941 och framåt. Där finns även en specialutställning om F 19:s (den svenska frivilliga flygflottiljen i Finland) insatser under vinterkriget 1939-1940.
På museet finns också en Viggen-simulator, som ger en häftig och verklighetstrogen flygupplevelse. Trots att dagen var kall och blåsig med tunga moln på himlen var humöret på topp och barnslig glädje lyste från många besökares ansikten, och då inte bara från barnens.