![]()
Baberowski har i både Der Spiegel och Forschung und Lehre pläderat för att historien inte längre ska vara "moraliskt misskrediterad" och ses som "tabu". Han är professor i östeuropeisk historia och ses som en auktoritet inom stalinism, särskilt Stalins våld, folkmord och terror mot Öst- och Centraleuropa. Baberowski avslöjar hur "vänsterns hegemoni" sedan länge har tystat viktiga konservativa röster, som exempelvis Franz Josef Strauss från Bayern, som "med stolthet sade att han var konservativ och höger". Enligt Baberowski:
"har vänstern kämpat och infört en kulturell hegemoni så som den definieras av Antonio Gramsci". Han menar att det i stort sett har blivit omöjligt att utmana vänsteranhängare, eftersom de som tycker annorlunda utmålas som moraliskt underlägsna:
"Vem vågar i dag säga att han är höger? En högeranhängare är någon som påminner om en pedofil." Denna åsiktskorridor menar han "främst utgör ett verbalt sätt att svartmåla, för att utesluta de som tycker någonting annat än vad som är demokratins konsensus".
Detta "byte av koordinater" lyckades endast "därför att vänstern har fått övertaget i den allmänna debatten och är den enda kraften som får avgöra vem som är vänster och vem som är höger". Baberowski kunde konstatera att både liberaler och konservativa "utsattes för dessa regler". Han menar vidare att "vid samhällsinstitutioner, i media, skolor och universitet" har denna "vänsterns kulturella hegemoni säkerställts på ett sätt som gör att motstånd är omöjligt".
"Särskilt i den borgerliga miljön talar de flesta samma standardiserade språk och strävar efter att inte bryta mot de dygdigas diktat...Och när alla till slut talar samma språk, då blir tänkandet likriktat."
Baberowski anser att ekonomiska liberaler och romantiker från vänstern som tror på en bättre värld hyllar vänsterns hegemoni när den kräver att "gränser ska öppnas för alla. Vissa vill ha gränslösa vinster, andra drömmer om ett världssamhälle." Följaktligen har "affärsvärlden anpassat sig till denna hegemoniska retorik på ett sätt som var otänkbart för några decennier sedan".
Han beklagar att yttrandefriheten är under attack, eftersom de som har avvikande uppfattningar måste "räkna med att uteslutas ur den offentliga debatten", när de uttrycker en åsikt om invandring, muslimer eller nationalism som går emot "den politiskt korrekta hegemonin" och "de dygdigas diktat". Han påpekar att:
"Alla som ser rasism, kolonialism, krig, fred eller kön på ett annat sätt än hegemonins retorik tillåter blir moraliskt misskrediterade."
Baberowski anklagar 68-generationen, som 1968 anammade det trotskistiska våldet mot offentlig debatt, för att "lägga grunden till moraliserande politik" genom att "bestämma vad som kan sägas om det förflutna och hur det ska sägas". Med hänvisning till det konsensus som har rått i efterkrigens Tyskland säger han:
"Sedan dess har motstånd mot en död diktator varit en tillräcklig grund för att befinna sig på en moralisk piedestal över andra människor."
I februari 2014 publicerade Ungdom och studenter för social rättvisa (IYSSE), en trotskistisk ungdomsorganisation, ett öppet brev som attackerade Humboldt-universitetet för att:
"Baberowski använder sin position vid universitetet för att främja Ernst Noltes ökända högeruppfattningar, som i tre decennier har kunnat kopplas till texter som försöker relativisera och förminska betydelsen av nazistiska brott."
I brevet skriver IYSSE också att "den tyska militarismens återfödelse behöver en ny tolkning av historien som bagatelliserar nazitidens brott", en referens till en artikel i Der Spiegel där Baberowski hävdar att Nolte hade haft "historiskt rätt". 1986 visade Ernst Nolte hur tyskar hade provocerats av bolsjevismen, vilket blev inledningen på den så kallade "historikerdebatten". Personer som Jürgen Habermas, Hans-Ulrich Wehler, Hans Mommsen och många andra vänsterakademiker hade dock snabbt ryckt ut för att motsäga hans inställning.
Ända sedan dess har Baberowski utsatts för ett karaktärsmord. Själv har han kallat IYSSE för en "stalinistisk sekt", som använder "den hegemoniska retoriken för att få uppmärksamhet". Studentföreningar i Bremen, Hamburg, Lüneburg, Heidelburg och Berlin protesterade mot Baberowskis åsikter efter att en intervju i Forschung und Lehre hade skickats ut till över 30 000 medlemmar av Tyska förbundet för undervisare och professorer vid universitet.
Till och med vänstertidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung skildrade Baberowski och hans kollega Herfried Münkler, som också hade kritiserats, som offer för förtal och mobbning 2015. Baberowski kallade också Socialistiska jämlikhetspartiet (SGP) för en "sekt" och en "psykisk terrorgrupp" som uppmanar till "kriminell energi" mot honom. Han påpekade vidare att SGP hade publicerat en pamflett "där mitt huvud och en svastika var avbildade", och kopplade mordhot och attacker mot sitt hus till SGP, som han menade använde falska namn för att undgå en offentlig diskussion.
Universitetets ledning har försvarat Baberowski, och hans inställningar har nyligen godkänts genom ett domstolsutslag. Vid bokmässan i Leipzig 2012 vann han Leipzigs bokpris i kategorin fakta/uppsats för sin bok "Bränd jord. Stalins herravälde och våld".
I samband med migrantkrisen i Europa 2015 pläderade Baberowski för en mer restriktiv politik och kritiserade förbundskansler Angela Merkels öppna gränser.