![]()
Turister som länge har undrat varför det inte finns något riktigt vikingamuseum i Stockholm kan nu äntligen besöka det nyinvigda museet Vikingaliv på Djurgården. Dock lär inte besökarna få den typiska bilden av vikingen bekräftad.
– Vikingarna är de mest förfalskade figurerna i vårt land. I stort sett ingenting av det som turistindustrin gör gällande om dem är sant, sade historikern Dick Harrison till tidningen Dagens Nyheter i november förra året.
Vill krossa vikingamyten
En av initiativtagarna till projektet är Ulf Larsson, före detta VD på Astrid Lindgren-museet Junibacken understryker hur viktigt det är att allt som berättas är historiskt korrekt och att man kommer att krossa många vikingamyter. Varken frustande hjältar med svällande muskler eller hornbeklädda hjälmar kommer att visas på det nya museet. I stället framställs den typiske vikingen som både rövare och bonde. Plundringen fanns, men också så mycket mer som bosättningar, handel och kulturellt utbyte, säger arkeologen Mats Vänehem.
Viktigt att återta vikingen från de högerextrema och verka för ett tolerant samhälle
I gåvoaffären har man plockat bort alla hornprydda hjälmar och i stället satsat på exempelvis bägare av kohorn och Hugin och Munin-koppar. Dock visade det sig svårt att hitta produkter med runor som inte har använts i ”högerextrema” sammanhang, berättar Ulf Larsson för TT, och poängterar att det initiativtagarna verkligen vill motverka att vikingen kapas av högerextrema.
– Vår vision är att berätta att ett kulturellt utbyte alltid har varit en del av vår historia. Vi vill krossa myten om att vikingen bara var en stridsman som slog ihjäl folk, en bild som har blivit annekterad i nationalistiska syften. Han får medhåll av Mats Vänehem.
– Ett av våra mål är att bidra till ett tolerantare samhälle genom att man ska fundera över sin historia utifrån kunskap, säger han till TT.
Vikingakvinnan får ta större plats
Kvinnans olika roller som sköldmö, husfru, träl eller völva gestaltas i olika filmsnuttar. En av huvudattraktionerna är ett sagotåg där besökarna får åka i vagnar genom ”Ragnfrids saga” vilken ska gestalta ett vikingaliv. Den ålderstigna kvinnan Ragnfrids man Harald har ”misskött hushållet” och för att rädda familjen tvingar Ragnfrid iväg Harald på ett vikingatåg. Ulf Larsson menar att även kvinnorna gick bärsärk i vikingatidens Sverige.
Vikingakost och vikingabajs
På det nya vikingamuséet får man bland annat chansen att se lite av vad vikingarna åt till frukost samt betrakta äkta vikingabajs. Man kan också beskåda en modell av en vikingaman från 900-talet i naturlig storlek. Mannen har rekonstruerats i vax med hjälp av DNA-teknik på ett skelett från trakterna runt Sigtuna.
Den 2000 kvadratmeter stora Utställningen ”Vikingaliv - Life of Vikings” ligger mellan Gröna Lund och Vasamuséet i Stockholm.
Förutom Ulf Larsson, VD för Vikingaliv, är de tre andra initiativtagarna till projektet, författaren LG Nilsson, Staffan Götestam (grundare av museet Junibacken) samt Fredrik Uhrström. De hade ett startkapital på 110 miljoner kronor. Enligt hemsidan sponsras Vikingaliv av bland annat av Bonnierförlagen och Non-Violence Project.