![]()
Påsken är det ortodoxa Rysslands absoluta höjdpunkt; efter påsknattens mässa och glädjen över Kristi uppståndelse utväxlades förutom de tre obligatoriska kindkyssarna även gåvor i form av rödmålade ägg.
Påskdagen 1885 fick den ryska kejsarinnan Maria Fjodorovna, född Dagmar av Danmark och mor till den siste tsaren Nikolai II, ett fantastiskt påskägg. Ett vitemaljerat ägg i naturlig storlek med ett skal av guld. Inuti fanns en äggula i guld och i äggulan en guldhöna med ögon av rubiner. Inuti den lilla hönan gömdes en guldkrona med diamant och rubin.
Detta ägg var det första i den långa raden av påskägg som juveleraren Carl Fabergé tillverkade för tsarfamiljen och den ryska överklassen, däribland Emanuel Nobel, brorson till den kände Alfred Nobel. Av 56 påskägg finns 44 bevarade. Den största samlingen innehas av den nuvarande brittiska drottningen. Det var Maria Fjodorovnas syster Alexandra som tog dessa med sig då hon blev brittisk drottning, gift med Edward VII.
En stor samling av Fabergépåskägg ägdes av familjen Forbes. Denna samling köptes av en rysk oligark för att dessa ryska skatter skulle återföras till Ryssland. Samlingen samt andra dyrbara Fabergéföremål ställdes ut under våren 2011 i Rom i Musei Vaticani. Denna stora utställning var en sensation i Europa, dock utan något större intresse i Sverige.
[caption id="attachment_23540" align="alignnone" width="585"]
![]()
Detta vitemaljerade påskägg i naturlig storlek med ett skal av guld fick den ryska kejsarinnan Maria Fjodorovna, född Dagmar av Danmark, på Påskdagen 1885.[/caption]
Firman Fabergé gjorde tre så kallade renässansägg, två finns i bankvalv i Schweiz och endast det yttre skalet utan innehåll av det tredje finns i Zwinger i Dresden. Själva ägget i agat är dekorerat enligt renässansens ornamentik med rubiner, diamanter och emalj. Inuti finns ytterligare ett ägg i bergkristall innehållande en figur av den uppståndne Kristus med två knäböjande änglar. Att se dessa föremål i verkligheten, även i en monter med pansarglas, är en upplevelse för livet. Vad man framför allt beundrar är den otroliga skickligheten med vilken Fabergés juvelerare behandlar materialet. Just renässansägget tillskrivs Michail Perkin.
Kort om firman Fabergé
Släkten Fabergé tillhörde de franska hugenotter från Picardie som på 1600-talet sökte sig till baltiska Livland. Grundaren av juvelerarföretaget (det grundades år 1842) Gustav Fabergé insåg att det är Sankt Petersburg som har den potentiella kundkretsen. Hans son Peter-Carl Fabergé väckte som ung juvelerare stort intresse vid Moskvautställningen 1882 och fick guldmedalj för utsökta kopior av antika grekiska smycken. Därefter kom utställningar i Nürnberg, Köpenhamn (1888) och i Stockholm (1897), vilket ledde till att firman Fabergé blev hovleverantör till det svensk-norska kungahuset.
[caption id="attachment_23539" align="alignleft" width="300"]
![]()
Liljekonvaljeägget från 1898. Vid ett tryck på den diamantbesatta kronan öppnas ägget och upp kommer bilder av Nikolaus II och de två äldsta döttrarna. Ägget var en påskgåva och en kärleksförklaring från kejsaren till sin hustru med hennes favoritblomma. Det emaljerade äggets rosa yta täcks av liljekonvaljer av pärlor och diamanter.[/caption]
Efter utställningen i Paris år 1900 blev firmans namn känt i Europa. Man öppnade filialer/verkstäder i Moskva (1887), Odessa (1900), Kiev (1905-1910) och London (1903). Firman var ett familjeföretag med Carl Fabergés två äldsta söner som närmaste assistenter: Eugène och Agathon. Firman blev – intressant nog – känd i kungariket Siam, i dag Thailand. Genom att prins Chakrabong som studerade i Sankt Petersburg gifte sig med en rysk adelsdam, blev Fabergé- föremålen kända även vid det siamesiska hovet.
Det sista ägget levererade Carl Fabergé personligen till Maria Fjodorovna, Nikolaus II:s mor 1916. Det är det berömda Sankt Georg orden-ägget. Tsaren och hans son tsarevitj Alexej besökte högkvarteret i den västra delen av ryska frontlinjen. Djupt berörda av krigets umbäranden ville de ge ett speciellt ägg till sin mor och farmor. Ett tryck på en liten knapp i ägget för fram miniatyrporträtt av far och son klädda i militära uniformer.
Under 1917 påbörjade Fabergé ett arbete med två nya påskägg. Arbetet avslutades dock aldrig. Carl Fabergé lämnade Ryssland som kurir för brittiska ambassaden i 1918 för att bosätta sig i Schweiz. Två år senare avled han och hans aska vilar i franska Cannes.