![img_3792_940x410_tn]()
– Det är första gången jag är här, säger en av de kvinnliga knallarna till Nya Tider, medan hon visar marknadsståndet hon har förberett inför dagen. Hon säljer en hudsalva gjord på grankåda som hon tillverkat själv efter ett familjerecept från 1700-talet. Hon berättar att denna salva kan användas av både människor och djur, samt att den dessutom håller fästingar borta. Salvan kokas på gammaldags sätt över öppen eld i en gjutjärnsgryta.
En äldre kvinna och hennes dotter säljer egenhändigt sydda hattar och mössor, samt örter till elixiret svenskdroppar vid sitt bord. Vid ett annat bord säljs honung, lite längre bort stickade dockor, tygpåsar, hemlagad sylt och vetekuddar.
En kvinna säljer nagelfilar, fotfilar och så kallade peelingstenar – en liten rund sten som används till att rengöra ansiktet. De är gjorda av Orsa sandsten, som till största delen består av kiselsten.
– En livstidssten, säger hon till Nya Tider.
I hundratals år har denna svenska natursten använts som gravsten, byggnadssten och slipsten. För trettio år sedan satte sig en besökare i Orsa ned och började använda en sådan sten till att slipa sina fötter. Det var så det upptäcktes att sandstenen kan användas som fotfil, och sedan dess har fotfilar, nagelfilar och peelingstenar tillverkats av detta mineral. Dock är det än så länge få som känner till detta.
– Jag har en viktig uppgift att fylla, säger hon.
Nordic Knights – för välgörenhet och tradition
Hjärtebarnsföreningen arrangerar detta evenemang tillsammans med Nordic Knights, ett medeltidssällskap som anordnar tornerspel och aktivt ägnar sig åt välgörenhetsarbete. Sällskapet grundades av Patric Fälldin och har funnits i tjugofem år nu i år. En av riddarna, som presenterar sig som Johnny, berättar att sällskapet hade en liten uppvisning på Kvarngården i våras för Hjärtebarnen, men att det är första gången man anordnar något större här. Om man kommer fler gånger till en sådan ”liten ort” beror på intresset, säger han.
Intresset för riddarhistoria är stort, berättar Johnny. Han tror att det beror på att det anses vara ”häftigt” med riddare, men att det finns ett stort genuint intresse också.
Sällskapet använder sig av äkta svärd. Vissa är kopior av gravfynd medan andra har svärd på museer som förlaga.
– Mycket finns dokumenterat, berättar en annan man ur sällskapet som står i marknadsståndet och säljer knivar och svärd som de själva smitt.
[caption id="attachment_19312" align="alignleft" width="445"]
![img_3722_445x626_tn]()
En av de barocka damerna från Nordic Knights. Foto: Nya tider.[/caption]
Det är fullt av besökare vid deras stånd och i en liten stuga alldeles intill demonstrerar en av sällskapets smeder smideskonsten för nyfikna åskådare. Även sällskapets trähäst Lisa, som barnen får rida runt på, lockar många under dagen, liksom armborstskytte samt kniv- och yxkastning.
Majoriteten av besökarna samlas kring den stora banan för att beskåda Nordic Knights beridna bågskyttar, barocka damer och det stora tornerspel som avslutar dagen.
De barocka damerna utgörs av fyra kvinnliga medlemmar av sällskapet som, iklädda klänningar som är kopior av plagg från 1720-talet och med äkta värjor från 1680, i elegant trav och skritt tar sig igenom en bana. Först ska de, en efter en, slå värjan mot ett Medusa-huvud. Därefter ska de slå ned ett äpple från en trästolpe, fånga upp först en ring med klingan och sedan en sjal, innan de avslutar banan med att ta emot ett glas champagne.
Detta var vanligt i Europa från slutet av 1600-talet till 1700-talets första årtionden. På detta vis uppmärksammas en mindre känd del av historien på detta stora välgörenhetsevenemang för barn och ungdomar med hjärtfel.
[caption id="attachment_19316" align="alignleft" width="600"]
![img_3743_600x391_tn]()
De barocka damerna från Nordic Knights. Kvinnan i gul klänning är den enda som rider i äkta damsadel, vilket väcker publikens beundran.. Foto: Nya tider.[/caption]
[caption id="attachment_19317" align="alignleft" width="600"]
![img_3706_600x391_tn]()
Trähästen ”Lisa” är mycket uppskattad av barnen. Foto: Nya Tider.[/caption]
[caption id="attachment_19318" align="alignleft" width="600"]
![img_3639_600x391_tn]()
Några av dagens besökare visar intresse för hantverk, hemlagad sylt samt smycken i silver och brons. Foto: Nya Tider.[/caption]
[caption id="attachment_19319" align="alignnone" width="600"]
![img_3703_600x391_tn]()
Flera knallar är på plats på Kvarngården i dag och både knallarna såväl som arrangörerna är klädda i plagg av medeltida stil. I det grönvit-randiga marknadsståndet säljs nagelfilar, fotfilar och peelingstenar av Orsa sandsten. Foto: Nya Tider.[/caption]