![]()
Många storstadsbor söker sig till lugna och fridfulla ställen under semestertider. Rofyllda platser långt bort från stress och jäkt. Sverige har mycket av det slaget att erbjuda. Den lilla pittoreska staden Gränna är en sådan idyll som jäktade storstadsbor brukar uppskatta. Små låga trähus, välskötta trädgårdar och kullerstensgator. Charmiga fik med storslagen utsikt över Sveriges näst största sjö hittar man här.
Är man dessutom intresserad av svensk historia blir det extra givande med ett besök i Gränna. Det sägs att om man besöker Gränna står man mitt i en historiebok. Staden grundades 1652 av greve Per Brahe den yngre. Den hade då namnet Brahe-Grenna. Staden anlades i mitten av en triangel av slotten Visingsborgs slott, Brahehus och Västanå slott.
Västanå Slott, som fortfarande är välbevarat, ligger fem kilometer utanför Gränna. Slottet byggdes år 1590 och drivs sedan 1948 som slottshotell. De övriga av Brahe-slotten i grevskapet ligger i dag i ruiner. Dessa ruiner och borgar vittnar emellertid om tiden när Sverige var en stormakt.
Stadens stolthet är naturligtvis dess historia av att vara först i Sverige med att tillverka polkagrisar. Amalia Eriksson heter kvinnan bakom denna uppfinning. Som fattig änka fick hon år 1859 tillstånd att driva ett bageri i Gränna. I ansökan bad hon om tillstånd att få tillverka ”finare bakverk och den så kallade polkagrisen”. Det var pepparmintskarameller som kallades för polkagrisar. Så småningom tog hon fram polkagrisstången, som blev oerhört populär. Polkagristillverkningen gjorde Amalia Eriksson till en förmögen kvinna och hon ansågs vara en av de viktigaste personerna i Gränna på den tiden. I dag är faktiskt polkagrisarna en av de mest populära svenska souvenirerna.
Är man i Gränna är det ett måste att ta färjan över till Visingsö, som är Vätterns största ö och ligger sex kilometer väster om Gränna. Färjan går regelbundet mellan Gränna och Visingsö året runt. Under sommaren är det tätt mellan turerna.
Enligt legenden skapades ön av jätten Vist när han kastade en tuva i Vättern som hans fru skulle kliva på när hon skulle ta sig över sjön.
Vill man bekanta sig med ön kan man göra en rundtur med det populära remmalaget, öns hästdroskor, som i över 100 år erbjudit besökare skjuts runt den vackra ön. Då hinner man njuta av naturupplevelser och sevärdheter i lugnt tempo. Ljudet av klapprande hovar förstärker upplevelsen, och för barnen brukar det bli en oförglömlig tur. Kusken som guidar informerar om de olika sevärdheterna som remmalaget passerar.
[caption id="attachment_79692" align="alignnone" width="585"]
![]()
”Grenna polkagriskokeri” i Gränna bakar polkagrisar på samma sätt som grundaren Amalia Eriksson gjorde på sin tid. Foto: Nya Tider[/caption]
[caption id="attachment_79693" align="alignnone" width="585"]
![]()
Polkagristillverkning. Foto: Nya Tider[/caption]
Bland sevärdheterna finns Visingsborgs slottsruin. Slottet var när det stod färdigt år 1662 en mäktig byggnad och vittnar om en storhetstid för Visingsö. Ön var på den tiden centrum i Sveriges då största grevskap, och Visingsborg var ett av Sveriges viktigaste slott.
Visingsborg tjänade som bostad åt Per Brahe den yngre och var mycket pampigt med en rikligt utrustad fasad i vitt och guld. I dag återstår dock bara en ruin.
Visingsö är också känd för sin stora ekskog. Redan år 1832 gav Hertig Karl order om att säkerställa timmer till den svenska flottan. Man experimenterade och utvärderade under en tioårsperiod och därefter var cirka 300 000 ekar planterade. På sjuttiotalet erbjöds marinchefen de färdigväxta ekarna enligt avtal. Han tackade givetvis nej, men några av ekarna har använts till kopior av vikingaskepp, kopian av Ost-Indien-fararen Götheborg och byggandet av Vasa-museet i Stockholm. Det speciella träet används även till ekfanér till golv, whiskytunnor, inredningsdetaljer till båtar och många andra ändamål där man eftersträvar det hårda och kompakta ekmaterialet.
En stor del av ekarna finns dock kvar än i dag på en areal av 360 hektar. De förvaltas av Statens fastighetsverk och är ett biologiskt kulturarv. Ekskogen är belägen i närheten av hamnen, och en promenad eller cykeltur genom den unika skogen brukar kännas avstressande.
[caption id="attachment_79694" align="alignnone" width="585"]
![]()
Det populära remmalaget på Visingsö tar med besökare på guidade turer runt ön. Turerna är mycket uppskattade av turister som har möjlighet att utforska ön i ett behagligt tempo. Remmalagen har funnits på ön sedan slutet av 1800-talet. Foto: Nya Tider[/caption]
Vill man uppleva en klassisk svensk lantlig idyll ska man besöka Visingsö. I hamnen finns cykeluthyrning om man vill uppleva ön från cykelsadel. Det finns mycket att utforska, antingen man är ute efter att besöka kaféer och gårdsbutiker, få vackra naturupplevelser eller besöka historiska platser. Det finns gott om allt. Eller så kopplar man bara av och njuter av den speciella atmosfären.
Så här beskrev den kände författaren Mark Twain solnedgångarna vid Vättern i slutet av 1800-talet:
Jag har sett omkring 60 solnedgångar här, och gott och väl 40 av dem överträffar allt annat jag någonsin föreställt mig i fråga om fin och utsökt och underbar skönhet och oändliga skiftningar. Amerika? Italien? Tropikerna? De har ingen aning om hur en solnedgång skall vara. Och den här i kväll detta obeskrivliga under!! Den utplånar de övriga. Man får tårar i ögonen av den, så outsäglig vacker är den.