![]()
Hiphopscenen är inte direkt överfull med artister som ifrågasätter antivit rasism, woke-rörelsen och cancel culture. En artist som totalt bryter av mot genrens tradition är den kanadensiske rapparen Tom MacDonald.
Ständigt kommenterar han tendenser i samtiden på ett sätt som etablissemanget hatar. Med tanke på MacDonalds fräna attacker på politisk korrekthet kunde man vänta sig att han trängts bort till en perifer tillvaro, men så är inte fallet. Bara i låtarnas titlar syns det ovanliga anslaget, som i ”Fake Woke”, ”Clown World”, ”No Lives Matter”, ”Straight White Male” eller ”Cancelled”.
”Fake Woke” sprang om redan etablerade artister på flera listor och hamnade som nummer 1 på Billboards lista för nya artister. Videon har i skrivande stund över 15 miljoner visningar på Youtube. Den som förväntar sig skryt, sexism och vapenromantik, vilket rappen blivit synonym med, lär dock bli besviken. Texten kommenterar istället en politisk utveckling de flesta etablerade artister antingen accepterar eller helt undviker att beröra:
Censorship’s an issue ’cause they choose what they erase
There’s a difference between hate speech and speech that you hate
I think Black Lives Matter was the stupidest name
When the system’s screwin’ everyone exactly the same
I en intervju för den konservativa sajten Daily Wire berättade han hur hans pappa reagerat när han fått höra musiken.
– Du kanske är en rappare, men det du gör just nu är rock’n’roll. Det handlar mer om sanningen än om musiken, hade han sagt.
Kanske är pappa MacDonalds slutsats märkt av en generationsskillnad, men MacDonald junior belyser verkligen också samhällsföreteelser som i allt högre grad förtigs. Delar av media har försökt håna MacDonald, men det har varit utan framgång, åtminstone om man tar hänsyn till hans publika genomslag. I gaytidningen Queerty förfärades redaktören Graham Gremore över att en artist som MacDonalds ens kunde finnas. Året var ju 2019.
Gremores hat riktades i första hand mot rapparens nya singel Straight White Male, där MacDonald tar ställning för en folkgrupp som normalt sett utmålas i nedlåtande ordalag i officiella sammanhang. Låten gås igenom textmässigt – Gremore anser den vara uselt komponerad i lyriken – liksom MacDonalds tweet om att man är knäpp om man inte fattar att vita heteromän numera demoniseras. Skribentens gissning var att folk i allmänhet inte längre köpte perspektiv av den sorten MacDonald står för. Sedan dess har dock rapparens musik bara ökat i popularitet.
[caption id="attachment_79674" align="alignnone" width="585"]
![]()
”Hetero vit man” är titeln i översättning på en av MacDonalds populära musikvideos, där han går till attack mot det allt mer antivita amerikanska samhället. Stillbild: Youtube[/caption]
Den upproriske kanadensaren räds inte heller att göra sig ovän med storheter i genren som till exempel Eminem. I låten ”Fake Woke” angriper han hiphopstjärnan för att vara en politisk hycklare. Samma år anklagade han Eminem för att ha stulit hans låtidé i ”If I Was Black” för Eminems och Joyner Lucas låt ”What If I Was Gay”. När MacDonald gjorde utspelet på twitter hade inte låten från Eminems läger släppts ännu annat än ett 14 sekunders smakprov.
Nu har MacDonald givit sig på den amerikanske rapparen igen. Den kanadensiske rapparen köpte rättigheterna till Eminems beat på låten ”Stan’s Revenge”. Köpet hamnade på 100 000 dollar och gjordes genom att Eminem själv lagt ut beatet som en köpbar NFT (Non-fungible token). En NFT är en unik fil som förekommer i så kallade blockchains på internet. NFT:n kan säljas till användare som sedan kan ladda ner filen. Den kan innehålla originalmusik, film eller artwork eller annat.
Köpet har skapat storm i hiphop-världen och Eminems fans uppmanade till bojkott av MacDonald när nyheten landade. Men MacDonald valde att några dagar innan release konfrontera vreden i en video:
– Om jag fick ett beat från den kanske störste rapparen genom tiderna, då borde ni vara glada, inte arga. Om jag fick beatet från mannen som bokstavligen inspirerade mig till att bli en rappare, borde ni vara glada, inte arga. Om jag, som oberoende artist, investerade 100 000 dollar i mig själv och min fortsatta karriär, så borde ni vara glada och inte arga.
MacDonald betonade också att han skrivit historia genom att som förste oberoende artist göra ett köp av det här slaget.
Kanadensaren har nu släppt en singel byggd på beatet – vilket han nu också äger rättigheterna till. Singeln har fått namnet ”Dear Slim” (med undertiteln ”PRODUCED BY EMINEM”) och adresserar Eminem personligen. MacDonald berättade öppenhjärtigt att han är ett långvarigt fan av sin amerikanska kollega.
[caption id="attachment_79676" align="alignnone" width="585"]
![]()
”No Lives Matter” är en musikvideo där Tom MacDonald kritiserar svart-makt-rörelsen BLM. Stillbild: Youtube[/caption]
Den obekväme hiphop-artisten från Vancouver har dessutom kritiserat hanteringen av coronaviruset och det renderar vanligtvis rött kort från etablerad media. Så även i MacDonalds fall. Krönikören Garrett Gravley på tidningen The Dallas Observer kände sig i mars 2020 manad att såga låten ”Coronavirus”. Gravley irriterade sig över att MacDonald inte verkade hantera problemet med viruset på ett bra sätt.
Mest irriterad var skribenten över raderna ”The government’s lyin’ / They’re trying to keep us calm through the sirens” och ”This a pandemic, but we don’t listen to the news / ’Cause they lied to us for years so how we know that this the truth?” Annat än Gravleys hätska angrepp är det svårt att finna mediala kommentarer på viruslåten över huvud taget.
McDonald har inte varit en rebellisk rappare hela sitt liv. Han började sin karriär som professionell utövare av amerikansk brottning under namnet Allstar. Det musikaliska genombrottet kom 2018 med singeln Whiteboy. I september 2019 släppte han låten ”Cloned Rappers”, som humoristiskt hanterar en modern konspirationsteori om Illuminati. I den påstås den fruktade sekten klona rappare och sedan göra sig av med originalen.