![]()
Hon har nu med det tredje albumet, Folkesange (folkvisor), verkligen gett sig in på jakten gällande att (åter-)finna den nordiska folksjälen – en folksjäl som måhända har tryckts ned det senaste århundradet av det moderna tidevarvets tyngd och framfart (med extra emfas på 1968).
[caption id="attachment_66673" align="alignright" width="250"]
![]()
”Folkesange” (Folkvisor) är Myrkurs tredje skiva.[/caption]
Hon har med detta album lämnat de tidigare förvridna ljuden och de primala urgrundsskriken bakom sig, och har mognat till något helt fantastiskt. I-stället hör vi lugna, vaggande, rofyllda, och känslofyllda toner, änglalik sång nästan i en perfektion, folkmusik, urgamla nordiska musikinstrument, harpor, och annat som höjer ens sinne när man ligger i sängen och blundar med hörlurarna som eskapistiskt sluter en från omvärlden – eller sitter på en klippa och tittar ut mot vår vackra nordiska natur, i Frej och Frejas blomstrande tid på året.
Vi hör den så utmärkande och unika nyckelharpan (det finns ju inget urnordiskt, som etablissemangets lögnpropaganda hävdar), den vackra och urgamla nordiska sångformen kulning (som från början användes för att till kalla betesdjuren till sig för natten), och annat som är så unikt för det nordiska.
Trots att skivan riktar in sig på det nordiska, uppvisas ändå en variation bland sångerna: Fager som en Ros, lämpar sig ypperligt för dans, medan det också finns mer självbeskådande, lugna, och grubblande sånger som Tor i Heilheim och den engelskspråkiga Leaves of Yggdrasil. Den nordiska melankolin lyser också ofta med sin starka närvaro i hennes sånger. Bruun sjunger både på danska och engelska.
Ytterligare intressanta och mäktiga sånger är Gudernes Vilje, Harpens kraft och andra. Hela albumet andas en renässans för nordisk folkmusik och kulturarv, till en bredare del av befolkningen, som kommer att ta del av något som knyter lyssnaren till vår vackra nordiska natur och dess myter, och som också kanske skapar en viss stärkt identitetsmedvetenhet i positiv form – i en anda av kärlek – hos lyssnaren.
Mitt betyg till Myrkurs Folkesange blir 8/10, och jag uppmanar alla att stödja henne, genom att köpa hennes album och att besöka hennes konserter. Hennes album kan provlyssnas på hemsidan www.myrkurmusic.com. Den som vill hålla koll på när Myrkur spelar live (bland annat i Gävle 9 juli), kan göra det på www.myrkurmusic.com/tour.