![]()
Då predikanten Paulus år 45 kom till Efesos för att bilda en kristen församling var det ett strategiskt val. Efesos i nuvarande Turkiet var en romersk stad av stor betydelse. Där fanns en stor befolkning – möjligen närmare 250 000 invånare – i en hamnstad med ”världsomspännande” handel och många besökare. Det var ursprungligen en grekisk stad som på Paulus tid hade invånare som talade både grekiska och latin.
Paulus, som från början hette Saulus, var en jude som blivit omvänd till kristendomen och kom att bli en av de mest betydelsefulla tolkare, nyskapare och förkunnare av läran. Utan Paulus intensiva engagemang och spridning av kristendomen hade den kanske stannat som en fraktion eller sekt inom judendomen.
Paulus vann snabbt anhängare för kristendomen och budskapet översattes till grekiska och latin, vilket fick stor betydelse för spridningen runt om i Romarriket. I Efesos bodde många välbärgade människor som levde ett modernt liv i hus med både kallt och varmt rinnande vatten och uppvärmda hus. Rikedomen gjorde dem mera toleranta och att Paulus vann anhängare inom denna samhällsklass spelade också en roll för spridningen.
[caption id="attachment_60605" align="alignnone" width="585"]
![]()
Foto: Culsus Bibliotek. Det tredje största biblioteket i den antika världen efter biblioteken i Pergamon och i Alexandria. Foto: Alf Ronnby.[/caption]
[caption id="attachment_60606" align="alignnone" width="585"]
![]()
Romarna byggde amfiteatrar runt om i det romerska riket och det lär finnas 230 rester av sådana skådeplatser, en fel fortfarande fungerande. På amfiteatrar fick publiken se och uppleva olika sorters ”underhållning” som teater- och skådespel, gladiatorspel, djurstrider, strider mellan människor och vilda djur samt avrättningar. Amfiteatern i Efesos är ganska välbevarad. Den tillhör inte de riktigt stora, men kunde ändå rymma 25 000 åskådare. Den största är Colosseum i Rom, för 90 000 åskådare. Foto: Alf Ronnby.[/caption]
[caption id="attachment_60607" align="alignnone" width="585"]
![]()
Segergudinnan Nike är ursprungligen en grekisk gudinna, som tillbads av såväl idrottsmän i de populära grekiska spelen, som krigare för seger på slagfälten. Nike brukade avbildas med vingar och en segerkrans i ena handen (jmfr dagens segerkransar). Hos romarna blir hon framför allt en krigets gudinna och kallas då Victoria (jmfr victory). Foto: Alf Ronnby.[/caption]
Paulus blev den förste missionär som predikade kristendomen utanför Palestina och fick störst betydelse för kristendomen. Det är han som genom sina brev – till exempel Romarbrevet, Korintierbreven och Galaterbrevet – till kristna församlingar runt om i Romarriket tydligast formulerar det kristna budskapet. För Paulus själv slutade det dock illa då han blev halshuggen i Rom.
Efter goternas skövling av Efesos år 263 e.Kr. förföll staden och övergavs. Först 1869 började man gräva fram den på initiativ av engelsmannen John Turtle Wood. Staden var då täckt av sex meter jord och lera.
Då vi i dag besöker Efesos kan vi vandra på den stenlagda huvudgatan, på vars sidor historiens händelser och symboler avspeglar sig i de framgrävda ruinerna av till exempel det berömda biblioteket, Artemistemplet, teatern med mera.
Något av det första vi stöter på är biblioteket, som en gång hade 12 000 skriftrullar och var antikens tredje största bibliotek efter Alexandria och Rom. Artemistemplet var mycket berömt, men nu återstår tyvärr bara ett antal pelare och lite till. Segergudinnan Nike är välbevarad, liksom den stora amfiteatern som rymmer 25 000 åskådare.
Enligt kristen legend dog Jesus moder Maria i Efesos, dit hon hade flytt tillsammans med lärjungen Johannes efter korsfästningen av Jesus. Efesos är ett mycket populärt besöksmål och har mer än en miljon besökare om året.