![mosse940x460_tn]()
Dagen är gråmulen och regnet hänger i luften, men det hindrar inte män, kvinnor och barn att med packade ryggsäckar ge sig ut på vandringslederna. Inne i det höga fågeltornet vid Kävsjön lyssnar ett par barn och en man på de inspelade lätena från sjöns alla arter.
Kävsjön är en av Sveriges mest artrika fågelsjöar. Här kan man få se fåglar som tranor och storspov. Högst upp i fågeltornet kan man blicka ut över hela sjön och den omgivande skogen, men även en stor del av själva mossen.
De välunderhållna vandringslederna är populära. En av dessa, den 3,5 kilometer långa Svartgölsleden, är anpassad för barnvagnar och rullstolar.
Efter att inlandsisen började smälta för 18 000 år sedan började gräs, mossor och lavar spira fram.
Store Mosse kan dock vara farlig att besöka från och med skymningen, åtminstone enligt den lokala folktron. Vid skymningen sägs nämligen älvorna dansa över mossen och om nätterna kan lyktgubbarnas ljus locka ut människorna i myrarna och träsken. Här ska även skärande klagorop från en myling (ett odöpt, oönskat barn som dödats – oftast av sin egen mor) eka och den som övernattar på mossen, på Södra Svänö, kan få ett nattligt besök av spöket Grå damen som sägs vakta en skatt där.
En mosse framvuxen ur isens vatten
Mossen som i dag utgör nationalparken är tusentals år gammal. Efter att inlandsisen började smälta för 18 000 år sedan började gräs, mossor och lavar spira fram.
[caption id="attachment_16507" align="alignleft" width="350"]
![Naturum på Store Mosse är en populär samlingsplats bland besökarna. Här arrangeras utställningar och det finns ett bord fullt av lavar, mossor, stenar, torra trädsvampar och kranium. Här kan intresserade besökare även få titta på olika mineraler i mikroskop.]()
Naturum på Store Mosse är en populär samlingsplats bland besökarna. Här arrangeras utställningar och det finns ett bord fullt av lavar, mossor, stenar, torra trädsvampar och kranium. Här kan intresserade besökare även få titta på olika mineraler i mikroskop.[/caption]
Vide och havtorn och dvärgbjörk växte, träd slog rot och snart bredde en parkliknande tundra ut sig. Även tall och hassel började växa där för 11 000 år sedan, men när klimatet blev varmare började marken försumpas till följd av höjd vattennivå och vitmossa växte och spred sig tills marken blev allt mer som en myr. Till sist, för 5 000 år sedan, blev klimatet svalare, vilket ledde till att vattennivån sjönk. Växternas rötter förlorade därmed kontakten med grundvattnet och myren blev till en mosse, en våtmark som får nästan allt sitt vatten direkt från nederbörd.
Då mossen är en mycket kärv och näringsfattig växtmiljö är det inte många växter som trivs där, utan istället frodas tuvor, dvärgbjörkar, martallar och vitmossa. I juli blommar dock myrliljan på mossen och i augusti kan besökaren få syn på hjortron.
Initiativet till att göra Store Mosse till nationalpark togs av professorn och jägmästaren Edvard Wibeck som uppmärksammade Kävsjöns unika fågelliv där fåglar som normalt häckar i Sveriges nordligare delar – dvärgbeckasin och myrsnäppa – fanns och fortfarande kan ses i dag. Han fick igenom ett förslag på att mossens fåglar skulle fridlysas på 1920-talet och under större delen av sitt liv kämpade han för skapandet av nationalparken Store Mosse. Det var dock först 1972, tio år efter hans död, som Store Mosse blev nationalpark och en av vandringslederna är uppkallad efter Wibeck.
Naturum – Store Mosses samlingsplats
Vid ett av träborden utanför nationalparkens mötesplats Naturum sitter en familj tillsammans och fikar. Med jämna mellanrum passerar vandrare med ryggsäckar, ibland hela familjer, på vandringsleden som går alldeles intill.
Inne på Naturum finns information om Store Mosses natur och fågelliv, men även om mossens historia och utveckling.
Här finns kikare för utlåning, referensbibliotek och ett rum fullt av lavar, stenar, mossor, torra trädsvampar, kranium och flera mikroskop för dem som vill titta närmare på olika mineraler.
[caption id="attachment_16515" align="alignleft" width="350"]
![björnen granis tittar ut över Naturum. Den stora hannen sköts utanför Värnamo år 2000 när han kom för nära bebyggelse.]()
Björnen Granis tittar ut över Naturum. Den stora hannen sköts utanför Värnamo år 2000 när han kom för nära bebyggelse.[/caption]
I ett hörn av detta rum hänger ett transkelett. Strax nedanför taket i en annan del av Naturum står den nu uppstoppade björnen Granis, som blev rikskändis efter att han 1998 började sin långa vandring söderut från Sälenfjällen i Dalarna. Björnen sköts utanför Värnamo i september 2000 när han började närma sig bebyggelse för mycket.
Sommartid hålls här varje onsdag visningar av olika delar av mossen och aktiviteter och utställningar arrangeras. Den 19 augusti kan man åka dit med räfsa eller lie och delta i slåttern på Björnekullakärret och den 4 september är det svamputställning på Naturum.
Naturum är, i likhet med Store Mosse nationalpark, öppet för besökare året runt, men under sommaren är det öppet dagligen. Inträdet är fritt. Den här nationalparken är en annorlunda upplevelse av den svenska naturen då man får möjlighet att komma nära en välbevarad tusenårig mosse med ett unikt fågelliv.