![]()
Jultomtens land – Finland?
Vid jul pågår en tävling mellan svenskar och finnar kring vilket land tomten kommer från. Men på senare år verkar Finland tagit hem spelet och turister strömmar till Rovaniemi i finska Lappland. Miljoner barn från hela världen skickar sina önskelistor till den finske tomten.
Förr i tiden trodde finnarna på Krampus, som var ett väsen likt en getabock, vilken kom för att avsluta julfirandet som var en fest med mycket fylla och sexuella utsvävningar. Senare var Krampus vanligen en man som klätt ut sig till getabock. Julbocken är en mycket gammal hednisk tradition, där bocken var en fruktbarhetssymbol och kom vid vintersolståndet. I modernare tider kunde julbocken både dela ut julklappar till snälla barn och skämma dem som inte varit snälla. Sankt Nikolaus, jultomten, importerad från USA, har ersatt Krampus och nu behöver inte barnen vara rädda för tomten. I finskt julfirande ingår naturligtvis att bada bastu.
Julmaten i Finland är ganska lik den traditionella i Sverige, med pepparkakor, köttbullar, sill, lax och lutfisk. Skinkan ugnsbakas och serveras med kokta gröna ärtor. Det är också vanligt med morotslåda eller kålrotslåda. Tjugondag Knut dansas julen ut både i Finland och Sverige. Julgranen, som kom till norden från Tyskland, plundras och kastas ut. Hyvää joulua!
Sankt Nikolaus har ersatt Krampus i Tyskland
Även i Tyskland förekom Krampus med bockhornen som man kunde skrämma barnen med. ”Om du inte är snäll kommer Krampus och tar dig!” kunde det låta. Julförberedelserna brukar börja med att man köper sig en adventskrans med fyra ljus, ett för varje advent. Den demoniske Krampus har ersatts av folk som klär ut sig till Krampus. Och den elake tomten har även i Tyskland ersatts av den amerikanske Sankta Claus eller Nikolaus. Till jultraditionerna hör att göra ett besök på julmarknaden, Weihnachtsmarkt, där man umgås med vänner.
Gåsen är Tysklands svar på julskinkan. Den serveras som huvudrätt, och helst tillsammans med rödkål, grönkål, klösse eller knödel (det skiftar regionalt), brysselkål och en mustig sky. Anka är ett populärt alternativ. Den som inte vill ha kött äter med fördel karp med potatissallad eller gurksallad. Öl är även vid jul en uppskattad dryck. Frohe Weihnachten!
Julmässa i Danmark
Under december månad brukar de flesta danskar gå på en eller flera ”julefrokost”, vilka påminner om det svenska julbordet. Ofta bjuder företag sina anställda på dessa julluncher eller så träffas vänner och familj för en julefrokost. På en dansk julefrokost äts en mängd olika varma och kalla rätter som lax, sill, kallskuret och leverpastej med bacon och svamp. Till detta dricks öl eller vin och den obligatoriska julesnapsen.
I Danmark äts julmiddagen ganska tidigt på julafton och till skillnad från i Sverige äter man ofta and, men det är också vanligt med ”Flæskesteg”. Anden fylls med äpplen och plommon och serveras med kokt potatis och ”socker-potatis” (kokt potatis som brynts i smält socker), rödkål, inlagd gurka och gelé. Till efterrätt äter man "ris à l`amande" (risgrynsgröt som blandas med vispgrädde, vaniljsocker och hackad mandel). Till detta serveras vanligen ljummen körsbärssås. Dessutom gömmer man en hel mandel i desserten och den som får den får en mandelgåva.
Efter middagen dansas kring granen, om möjlighet finns. Man sjunger traditionella julsånger och psalmer. Sedan är det dags för julklappar. Vanligen utser man ett av barnen att dela ut julklapparna som ligger under granen. Klapparna delas ut en i taget så att alla ser när den öppnas. Kvällen avslutas med frukt, kakor, godis och kaffe. Glædelig jul!
Misa del Gallo – tuppen gal i Spanien
I Spanien, som är mycket religiöst, är ett deltagande i midnattsmässan på julafton ett måste. Mässan kallas La Misa del Gallo och syftar på tuppen som gal då Jesus föddes. Innan man går till kyrkan äter man helstekt spädgris eller kalkon, korvar och ostar. Men ofta börjar man med hummer, krabba, kräftor och räkor av olika slag. Gärna melon till efterrätt och sedan kaffe med ”avec” och godsaker.
Den sjätte januari, det vill säga på ”trettondagen” firar spanjorerna, liksom danskarna, de heliga kungarna, eller de tre vise männen. Då äter man bland annat en så kallad kungakaka. Feliz navidad!
Nyår och Farbror Frost i Ryssland
I Ryssland firas enligt tradition inte jul, men nyår. Motsvarande ”tomten” är Farbror Frost, som har samma uppgift som tomten att dela ut presenter. Farbror Frost har långt vitt skägg, en stor päls och rund hatt och kan, om vädret tillåter, köra en släde dragen av två hästar. Även Ryssland har påverkats av julfirandet i väst och det förekommer att Sankta Claus delar ut presenter på juldagen, som i Ryssland är den sjunde januari.
På julbordet dukas tolv rätter, en efter varje apostel. Det är mycket fisk, rödbetssoppa, frukter, bröd, bönor och potatis. Huvudrätten heter Kutja, och är gröt gjord på bär, russin, honung, vallmofrön och vete. Gröten symboliserar hopp och odödlighet. Man dricker gärna vodka, rödvin och te. Novym Godom!
Grillfest till jul i Japan
Julfirande är egentligen inte tradition i Japan, men har även där kommit med influenser från USA. Dock uppfattar inte japanerna julen som en religiös högtid. Det handlar mera om att hålla en fest och ha roligt. Vanligast är att familjen går på restaurang och äter grillad kyckling på julafton. Den traditionen har förstärkts genom restaurangkedjan Kentucky Fried Chicken. Meri kurisumasu!
Julkrubban ett måste i Italien
Julkrubban tycks vara en av de viktigaste traditionerna för julen i Italien. Det är till och med en tävling, eller konkurrens, om vem som har den finaste julkrubban. Neapel har rykte om sig att ha en av de bästa. Men hemma hos familjer med plats för en krubba lägger man också vikt vid att ha en. I Sverige är det vanligast att det finns en krubba i kyrkan.
Till skillnad mot svenska traditioner, då julen består av mycket mat, är julfirandet i Italien inte ett frossande i mat. Där äter man vanligen skaldjur innan man även där går till den obligatoriska midnattsmässan. Hemma efter mässan äter man en speciell julkaka och önskar varann lycka och glädje för det kommande året (något vi vanligen gör på nyårsafton vid midnatt) Buon natale!
Mycket mat i Frankrike
I Frankrike går man mera in för maten än i Italien. Efter att ha varit på mässan i kyrkan, går man hem och smörjer kråset med ostron, räkor, gås, kalkon, eventuellt något vilt, ost och dessert. Det finns också en tradition, åtminstone på landet, att man eldar en brasa av körsbärsträ, vilket sprider en behaglig doft i huset. Joyeux Noël!
Tomten kommer genom skorstenen i England
I England utmärks julen, liksom i Sverige, av att städerna dekoreras med omfattande julbelysning redan i november. Där liksom här är det en speciell dag då allt skall vara klart och folk går på stan för att beundra utsmyckningen. Även där är det en tävlan om vem som har mest och finast. Julmiddagen består vanligen av kalkon och en mäktig ”Christmas cake” eller pudding till efterrätt.
England har ingen tomte som kommer med julklappar på julafton, som här i landet. Där är traditionen att man hänger upp stora strumpor (till exempel vid spisen eller sängen) som tomten skall lägga klapparna i på julnatten. På juldagsmorgon är alla, inte minst barnen, förväntansfulla. Har Sankta Claus varit där med presenter? Eftersom tomten kan vara törstig, skall det finnas något att dricka. Om det råkar komma lite snö på julafton är den julen räddad. Merry Christmas!
Amerikansk jul över världen
Jultraditionerna i USA är generellt ganska lika de som vi har i Sverige, eftersom vi tagit efter mer och mer. Det har spritt sig över världen. Men det finns kanske ingen typisk amerikansk jul eftersom USA består av folk från många olika länder.
Amerikanerna har en jultomte, som kallas Santa Claus. Traditionen med Santa Claus kommer från den holländska jultomten, Sintaklaas. Det tyska ordet för Sintaklaas är Sankt Nicholas, och det var tyskarna som förde traditionen med en jultomte vidare till USA på 1700-talet. Jultomten blev inte allmänt accepterad förrän i början av 1800-talet, och den tidens Sankt Nicholas hade ingen röd dräkt och bodde inte på Nordpolen.
Först på 1860-talet fick tomten namnet Santa Claus. Han fick sina röda kläder och började flyga rensläden för att dela ut alla julklappar. Santa Claus bor i Connecticut, där han och hans nissar gör i ordning julklapparna. I Washington D.C har man traditionen att dekorera en jättelik julgran. Det är presidenten som har den äran att tända granen genom att trycka på en knapp vid en speciell ceremoni.
I USA firar man mest jul på juldagen (25:e december). Christmas Day, som det heter på engelska, firas tillsammans med familj och vänner. Då träffas man och umgås hela dagen, byter julklappar och äter julmiddagen. Gås, anka, och skinka är det populärt att äta till middag på juldagen. Tranbärssås hör till middagen. Efterrätt är vanligen pudding gjord av plommon eller pumpapaj. Liksom i Sverige är det vanligt med godsaker så som nötter, frukt och godis under hela dagen. Merry Christmas!