![]()
Jenny Nyström var en fantastisk konstnär och affärskvinna. Redan som ung fick hon lära sig att satsa på det som sålde. Familjen var inte speciellt välbeställd, i alla fall inte så att det fanns pengar att bekosta en konstnärsutbildning åt dottern. Även om Jenny Nyström mycket väl hade kunnat bli en duktig porträttmålerska valde hon i stället att bli illustratör eftersom det gav en tryggare inkomst. Ett val som visade sig vara ett lyckokast. Faktum är att Jenny skapade ett helt nytt yrke som tidigare inte funnits i Sverige, nämligen barnboksillustratör. Och Jenny skulle få många kvinnliga efterföljare såsom exempelvis Elsa Beskow.
När Jennys man Daniel Stoopendaal blev sjuk i tuberkulos låg det på hennes ansvar att försörja sig själv och sin son. Och Jenny var produktiv – under sin livstid hann hon illustrera två tusen böcker och 389 kalendrar. Hon gjorde illustrationer i 1 450 tidningar och målade runt 145 oljemålningar. Lägg därtill cirka 3 000 julkort.
Karriär i Stockholm och Paris
Jenny Nyström föddes år 1854 i Kalmar som dotter till folkskolläraren och slottskantorn Daniel Nyström och hans hustru Anette. När Jenny var åtta år flyttade familjen till Göteborg eftersom fadern hade fått en bättre tjänst där. Jenny Nyström var inte speciellt förtjust i flytten och hon har beskrivit sin barndom i Kalmar som ”ljus och lycklig”. I slutet av 1860-talet började Jenny sin konstnärliga bana vid Göteborgs Musei Rit- och Målarskola. År 1873 antogs hon som elev vid Konstakademin i Stockholm där hon studerade i åtta år. Eleverna var beroende av stipendier eller andra belöningar för sin försörjning och Jenny Nyström hade turen att bland annat bli ”sponsrad” av välbeställda mecenater från Göteborg.
[caption id="attachment_43255" align="alignright" width="359"]
![]()
Också som illustratör gjorde Jenny Nyström andra motiv än de folkkära tomtarna. Här dock ett annat jultidningsmotiv: Julottan (1920). Foto: Wikipedia[/caption]
År 1881 kom så Jenny Nyströms stora chans att få åka utomlands då hon som första kvinna vann den kungliga medaljen som gav möjlighet till ett utlandsstipendium. Jenny Nyström kunde äntligen åka till Paris för att studera konst. Hon var inte ensam som svensk konstnär i Paris. Även Carl Larsson och Anders Zorn studerade vid samma tid i staden. Någon plats vid konstakademin i Paris fick Jenny Nyström emellertid aldrig eftersom den var avsedd för män. I stället studerade hon i fyra år vid konstskolorna Académie Colarossi och Académie Julian. I Paris skapade Jenny Nyström flera teckningar med motiv inspirerade av hennes lyckliga barndom i Kalmar men också flera oljemålningar och pasteller. Hon fick flera gånger ställa ut på den berömda Parissalongen. Det var också i Paris som hon fick upp ögonen för vykortsproduktion som hon tyckte att Bonniers förlag borde satsa på, men Bonniers var skeptiska till idén.
Fortsatt karriär i Sverige
År 1886 återvänder Jenny Nyström till Stockholm där hon öppnade en egen ateljé och arbetade för olika förlag. Året därpå gifte hon sig med medicine studerande Daniel Stoopendaal som tyvärr var sjuklig och oförmögen att försörja familjen. Tillsammans fick de sonen Curt som ofta har fått inspirera många av Jenny Nyströms barnmotiv i hennes illustrationer. År 1911 nappade Eliassons konstförlag på Jenny Nyströms idé om vykortsproduktion och hon fick ett kontrakt om att göra minst trettiofem vykortsoriginal per år. År 1927 avlider Daniel Stoopendaal till följd av sin sjukdom. På 1940-talet arbetade Jenny Nyström för firman Stråhlin och Persson med att teckna juldukar och julbonader.
Tomtens födelse och tiden som barnboksillustratör
Mycket tidigt i sin karriär började Jenny Nyström att illustrera det som hon är mest känd för; tomtar och julmotiv. Redan när hon som femtonåring började på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola, blev hon inspirerad av en av lärarna att börja måla tomtar. Jenny Nyströms stora ”tomtegenombrott” tog dock sin början år 1871 då hon som sjuttonåring illustrerade Viktor Rydbergs saga ”Lille Viggs Äfventyr på julafton”. Viktor Rydberg älskade vad han såg och boken återpublicerades vid ett flertal tillfällen. Så uppstod sinnebilden av den svenska jultomten. Tomteidealet befästes ytterligare då hon 1881 illustrerade Rydbergs dikt ”Tomten”. Under 1870–80-talet var Jenny Nyström även en mycket produktiv barnboksillustratör då hon, förutom verk av Viktor Rydberg, bland annat illustrerade klassiska verk utgivna på svenska såsom Bröderna Grimms folksagor och svenska folksagor för barn.
Jenny Nyström dog i Stockholm år 1946 vid en ålder av 91 år. Hon ligger begraven på Norra begravningsplatsen i Stockholm.