![]()
I Moldavien odlas i dag ett flertal av de typiska druvor vi kommit att uppskatta och älska så som Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon, Merlot och Malbec, men även regionala druvor som Fetească albă och Fetească neagră. Vilket kanske inte är så konstigt sett utifrån landets förutsättningar: ungefär samma breddgrad som franska Bordeaux och en närhet till Svarta havet som borgar för ett tempererat klimat ypperligt för druvodling. Därför var det inte helt förvånande att just landets vinproduktion blivit en integrerad del i turistnäringen och något landet gärna vill visa upp.
Världens största vinkällare
Ungefär en halvtimmes bilväg på gropiga vägar utanför huvudstaden Chisinau ligger en stor gård som i mörkret påminner lite om ett hotell. Vi har en guidad visning bokad och en kvinna kliver in i vår buss och hälsar oss välkomna till Milestii Mici – världens största vinsamling.
Därefter kör vi vidare, in i slingriga bergspassager och tunnlar som kantas av enorma ekfat. Vi åker i flera minuter innan vi stannar och ombeds att kliva ut för att fortsätta vår guidning till fots. Vår guide är entusiastisk och kunnig – om än något forcerad – och berättar ivrigt om tunnlarna och deras historia:
I samband med att huvudstaden Chisinau skulle återbyggas efter att under 1900-talet ha drabbats av krig och naturkatastrofer krävdes det byggnadsmaterial. För att lyckas bröt man enorma mängder kalksten, bland annat i orten Milestii Mici, där vi nu befann oss cirka två mil utanför huvudstaden. I slutet av 1960-talet beslutades att den enorma mängd tunnlar som skapats av stenbrottet skulle byggas om till en jättelik vinkällare. Totalt har över 200 kilometer av tunnlar förberetts till vinkällare av vilka 52 kilometer nu är fyllda med inte mindre än två miljoner flaskor vin. Det har gett Milestii Mici en plats i Guinness rekordbok.
[caption id="attachment_32208" align="alignleft" width="300"]
![]()
Moldaviens vinproduktion har blivit en integrerad del i turistnäringen. Foto: Nya Tider[/caption]
För att kunna hitta har varje tunnel ett eget namn som framgår av gatuskyltar och orienteringspilar, passande nog har tunnlarna döpts efter lokala vinsorter. Vidare får vi veta att de enorma fat vi sett är tillverkade av ek från Krim och Krasnodar, men de vid färdens början varit tomma, eftersom det av hygienskäl inte är tillåtet att komma nära det vin som lagras med bil. Än så länge har det mest rabblats fakta och praktikaliteter medan vi låtit oss imponeras av anläggningens omfattning.
Det är först när vi närmar oss en märklig springa i en vägg, dold bakom stora samlingar av flaskor, som det plötsligt blir riktigt intressant – en dold ingång! Det var här inne, bakom en lönndörr som påminner om något från Scooby-Doo, som de anställda gömde över 50 000 flaskor med vin när Gorbatjov beslutade att allt vin som lagrades i anläggningen skulle förstöras. Beslutet hade varit en del av en nykterhetskampanj där ett delvis förbud mot alkoholproduktion infördes under åren 1985–87. I dag har flaskorna från tiden innan förbudet blivit eftertraktade bland samlare och entusiaster. Vissa årgångar och viner är så pass efterfrågade att man ingått ett exklusivitetsavtal om försäljningen. Ett vin av årgång 1973–74 säljs till exempel enbart till Japan.
Vinprovning
Den guidade turen avslutas med att vi kommer fram till en restaurang där vi ska prova viner och avnjuta en middag. Det som slår mig är den rustika miljön. Det ser verkligen ut som min sinnebild av en gemytlig medeltida taverna i Moldavien. Förmodligen är min upplevelse precis lika kitschig som den som erbjuds turisterna i Stockholm på vikingarestaurangen Aifur. Jag låter mig inte fastna vid det, utan väljer i stället att njuta av den stämningsfulla atmosfären.
Middagen inleds med vinprovning, två röda viner, två vita viner och ett sött, bärnstensfärgat dessertvin vid namn Margeritar. Vinerna som erbjuds för kvällen är generellt lite halvtorra, vilket passar mig bra. Lite oväntat blir dessertvinet min favorit, men väljer ett av de röda vinerna att stanna kvar och göra mig sällskap under middagen. När huvudrätten kommer in är det en för regionen mycket karaktäristisk rätt; Mămăligă (en majsgröt) med grillat fläsk. Det röda vinet hade visat sig vara ett bra val.
Moldaviska viner i Sverige
Moldaviska viner är fortfarande lite avantgarde i Sverige även om de dyker upp mer och mer. För den som är nyfiken finns det ett antal att beställa via Systembolaget, bland annat några från Milestii Mici. I skrivande stund har tyvärr samtliga från Milestii Mici varit slut i lager men ett alternativ, om än lite dyrt, är att köpa en sauvignon av Purcari. Då går dessutom fem kronor per flaska till utsatta barn och ungdomar i Moldavien.