![]()
Stålenhags målningar av svenskt 80-tal har fått en världspublik, men självklart väcker det särskild nostalgi hos svenskar. Röda och gula tegelhuslängor, den gamla typen av lyktstolpar, dunjackor, toppluvor och kånkenryggsäckar blandas med kringspridda övergivna jättemaskiner som bildar en surrealistisk kuliss.
![]()
Simon Stålenhag (född 1984) tog sina första, stapplande steg på bildkonstens bana med att teckna fåglar. De svenska mästarna Gunnar Brusewitz och Lars Johnsson var förebilder. Därtill var det landskapet kring Mälaröarna (Lovön, Björkö m.fl.) där Stålenhag växte upp som präglade honom. Med tiden ledde detta till målningar av ett fiktivt svenskt 1980-tal, där gamla bilmodeller blandades med robotar, svävande farkoster och annan high-tech. Bilderna görs digitalt i en stil som efterliknar traditionellt oljemåleri.
Bilderna publicerades år 2013 av nättidningen The Verge. Det blev en så kallad viral succé. I bokform finns bilderna utgivna som Ur varselklotet (2014). Det är inte bara en samling bilder, utan det finns en kort historia till varje verk som tillsammans bildar en berättelse som förklarar en del av maskinernas bakgrund och varför vraken verkar få nytt skrämmande liv.
[caption id="attachment_55683" align="alignnone" width="500"]
![]()
Simon Stålenhag. Foto: LA2/ Wikipedia[/caption]
Boken sålde snabbt ut och när författaren drog igång en kickstarter för en internationell lansering drog den in nästan tre miljoner kronor. Översättningen fick titeln Tales from the Loop med anspelning på ”Slingan”, ett experiment som löpt amok.
Boken följdes 2016 upp med Flodskörden (Things from the Flood) som spinner vidare på historien och utspelar sig i ett alternativt 90-tal. Där väller i stället en märklig översvämning av mörkt vatten upp från den nedlagda ”Slingan”.
![]()
Stålenhag har även medverkat i skapandet av retrospelet Ripple Dot Zero, som går att spela online på webben. Dessutom har han illustrerat flera bokomslag.
År 2017 flyttade Stålenhag sin sci fi-värld till USA med bildberättelsen Passagen (The Electric State). Den handlar om en tonårstjej på rymmen genom ett nerslitet Amerika år 1997, fast ett annat 1997. Högteknologiska vrak ligger spridda över landskapet och stora elektriska torn lyser ut över städerna.
Den ryske konstnären Ilja Plotnikov imponerades av Stålenhags miljöer till den grad att han animerade hans verk så att de fick lite rörelse. De korta filmerna ljudsatte han med Stålenhags egenproducerade melankoliska musik. Men The Electric State ska bli riktig film.
Efter ett par års osäkerhet kom bekräftelsen att den amerikanska manusförfattarduon Christopher Markus and Stephen McFeely tar sig an filmen. De är kända för att ha skrivit manus till flera Marvel-filmer, inte minst Avengers: Endgame. Det återstår dock att se om filmen verkligen blir av.
Förra året gjorde Amazon stor sak av att man beställt en tv-serie på Stålenhags första bok Ur Varselklotet tillsammans med produktionsbolaget Fox 21. Det skulle bli Amazons svar på tv-serien Stranger Things och ges en halv miljard kronor i budget.
![]()
Inspelningen skulle göras i Kanada av det svenska filmbolaget Indio med start 2019, men den satsningen verkar ha gått i stå.
Simon Stålenhags målningar har fått en hängiven skara beundrare världen över.
Landskapen har liv, bilderna har djup och karaktär, vare sig det rör sig om Uppland eller västra USA. De groteska nerslitna maskinerna, vissa märkta ”Televerket”, som lämnats vind för våg, är inslag som gör Stålenhags talang rätt unik inom sci fi-konst.
Man kommer här osökt att tänka på Chris Foss (född 1946), sf-konstens stora stjärna på 70- och 80-talen. Också han inspirerades av ”nygamla artefakter i landskapet” (tyska AVK-bunkrar på Gurnsey där han föddes; ånglok i Englands 50-tal) vilket snart ledde till monumentala olje- och airbrushmålningar av rymdskepp.
Foss etablerade med sina både funktionalistiska och fantasieggande bilder en stil och ett manér som sedan upprepades (av honom och andra), men grunden för det hela var god kunskap i måleri, färg och form.
Så man kan se Simon Stålenhag som del av samma tradition: bilder skapade med god hantverksskicklighet, och som får kommersiell ”spin” genom tillägget av sci fi-artade maskiner och artefakter.
[caption id="attachment_55687" align="alignnone" width="585"]
![]()
Målning: Simon Stålenhag[/caption]
[caption id="attachment_55688" align="alignnone" width="585"]
![]()
Målning: Simon Stålenhag[/caption]
[caption id="attachment_55689" align="alignnone" width="585"]
![]()
Målning: Simon Stålenhag[/caption]
[caption id="attachment_55690" align="alignnone" width="585"]
![]()
Målning: Simon Stålenhag[/caption]