![]()
Instiftad av Gustav III
Att bli utnämnd till hovsångerska eller hovsångare är något som är mycket hedrande för en svensk sångare eller sångerska. Förr i tiden skulle hovsångaren sjunga närhelst kungen önskade. Hederstiteln svensk hovsångare/sångerska instiftades av Gustav III och utmärkelsen delas fortfarande ut av Sveriges konung. De först utnämnda hovsångarna var Elisabeth Olin och Carl Stenborg år 1773. Efter det har en rad svenska operastjärnor fått ta emot utmärkelsen och till de mest kända hör kanske Jenny Lind, Jussi Björling, Birgit Nilsson, Alice Babs, Ingvar Wixell, Siv Wennberg och Anne Sofie von Otter. Under 2000-talet har bland annat Helena Döse, Loa Falkman, Nina Stemme och Malena Ernman fått ta emot utmärkelsen. Nu har Sverige fått tre nya hovsångare, Malin Byström, Katarina Karnéus och Daniel Johansson.
Malin Byström
Sopranen Malin Byström har tidigare i år fått ta emot det mycket prestigefyllda priset som årets kvinnliga sångare vid den internationella musikgalan Opera Awards. Byström, som är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, har under det gångna året sjungit roller såsom Donna Anna i Mozarts Don Giovanni på Metropolitan i New York, Salome i Richard Strauss Salome vid Nationaloperan i Amsterdam och Jenufa i Leoš Janáčeks Jenufa vid Kungliga Operan i Stockholm.
Katarina Karnéus
Mezzosopranen Katarina Karnéus har framträtt på många av världens största operascener och är i dag knuten till Göteborgsoperan. Under året kommer man kunna se henne i roller som Fricka i Wagners
Rhenguldet och Santuzza i Pietro Mascagnis
Cavalleria rusticana & Pagliacci. År 2015 fick Karnéus ta emot utmärkelsen Litteris et Artibus (För vitterhet och konst) vilket är en kunglig medalj instiftad år 1852-1853 av blivande Karl XV. Utmärkelsen delas ut till framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.
– Det känns fantastiskt på alla sätt och vis att ha blivit utnämnd till hovsångerska av Hans Majestät Konungen. Det är en stor ära och en bekräftelse på att mitt konstnärsskap är betydande inom den svenska operakonsten, och jag vet att detta även har en stor betydelse för GöteborgsOperan. Detta ger mig även en enorm inspiration att fortsätta framåt och utöva mitt yrke med all den glädje som det ger både mig själv och förhoppningsvis de som lyssnar, ser och upplever denna konstform säger Katarina Karnéus enligt Göteborgsoperans hemsida. Karneus är utbildad vid Trinity College of Music i London och vid National Opera Studio.
Daniel Johansson
Tenoren Daniel Johansson debuterade på Kungliga operan år 2012 som Tamino i Mozarts Trollflöjten. Han är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och har tidigare varit knuten till Den Norske Opera.